GREENET – Ubrzavanje zelene tranzicije na pravedan i društveno odgovoran način – sektori industrije, energetike i transporta

Ključni cilj GREENET projekta je promovisanje pravedne i zelene tranzicije u sektorima industrije, energetike i transporta, uz jačanje kapaciteta međusektorskih socijalnih partnera. Ovaj projekat je u skladu sa 13 zakonskih predloga koji imaju za cilj usklađivanje klimatskih i energetskih politika EU sa postavljenim klimatskim ciljevima usvojenim sa Zakonom o klimi – smanjenje efekta staklene bašte od najmanje 55% do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990. godine.

GREENET projekat ima više specifičnih ciljeva: uključujući analizu uticaja politike zelene tranzicije na zapošljavanje i uslove rada, prilagođavanje kolektivnih pregovaranja i zelenog dijaloga sektorskih i međusektorskih partnera, kao i kreiranje novog strateškog okvira za delovanje na nacionalnom i evropskom nivou kako bi se pripremile sve zainteresovane strane za implementaciju strategija zelenog dogovora.

Projekat donosi široku međunarodnu saradnju među organizacijama na nacionalnom nivou i nivou Evropske unije. Više o partnerskim organizacijama, očekivanim rezultatima i planiranim aktivnostima možete pronaći u flajeru.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Prvi sastanak na projektu GREENET

Prvi online sastanak na projektu ” GREENET – Ubrzavanje zelene tranzicije na pravedan i društveno odgovoran način – sektori industrije, energetike i transporta” održan je 16. oktobra 2023. godine.

Sastanak je otvorio gospodin Kendrik Bondin – Projektni menadžer Generalnog sindikata radnika (GWU). Tokom uvodnog obraćanja, Bondin je predstavio svoju organizaciju, a zatim su se i ostali učesnici kratko predstavili, deleći informacije o svojim organizacijama.

Glavni cilj projekta je promovisanje pravedne i zelene tranzicije u sektoru industrije, energetike i transporta. Projekat ima ambicioznu viziju ojačavanja kapaciteta međusektorskih socijalnih partnera u ovim sektorima, sa fokusom na uticaj na evropski socijalni dijalog. Cilj je obezbediti tranziciju ka neutralnosti ugljenika u Evropskoj uniji, suočavajući se istovremeno sa rizicima vezanim za energetsku bezbednost i COVID-19. Ovo će osigurati socijalnu pravednost za sve evropske građane i radnike.

Projekat “GREENET” je podržan od strane Evropske unije u okviru programa “Uslovi rada i socijalni dijalog”. Tokom sastanka, detaljno su razmatrani ciljevi projekta, metodologija rada i planirane aktivnosti koje će se sprovoditi u narednih 20 meseci.

Online anketa za zaposlene u sektoru industrije, saobraćaja i energetike

Želimo da zamolimo zaposlene u kompanijama iz ovih sektora da popune kratku anketu klikom na sledeći link https://forms.gle/CtHupVbUqEHh4cg3A

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *