Međunarodna organizacija rada (MOR)

ILO

Međunarodna organizacija rada (MOR) – International Labour Organization (ILO) je osnovana 1919. godine i jedna je od agencija Ujedinjenih nacija. Jedinstvena po svojoj tripartitnoj strukturi, ona okuplja zajedno vlade, poslodavce i predstavnike radnika iz 187 zemalja. MOR deluje kroz tri tela i svako od njih odražava tu tripartitnu strukturu: Međunarodnu konferenciju rada koja predstavlja najviše telo, Administrativni savet koje ima izvršnu funkciju i Međunarodnu kancelariju rada koja predstavlja stalni sekretarijat u Ženevi.

Tokom Međunarodne konferencije rada koja se održava jednom godišnje usvajaju se međunarodni standardi rada – Konvencije (ili Protokoli) i Preporuke. Dok su Konvencije pravno obavezujući međunarodni ugovori za države članice koje ih ratifikuju, Preporuke služe kao neobavezujuće smernice.Unija poslodavaca Srbije (UPS) je, kao nacionalno reprezentativna organizacija poslodavaca u Srbiji, punopravni konstituent ove UN agencije i jedini predstavnik poslodavačke strukture u tripartitnoj delegaciji Vlade Republike Srbije. UPS uspešno sarađuje sa MOR-om u svim oblastima iz domena poboljšanja radnih odnosa, redovno učestvuje na godišnjoj konferenciji MOR-a i ima izuzetnu saradnju sa nacionalnim koordinatorom Republike Srbije za saradnju sa MOR-om, kao i sa ekspertima ove agencije.

Unija poslodavaca Srbije (UPS) je, kao nacionalno reprezentativna organizacija poslodavaca u Srbiji, punopravni konstituent ove UN agencije i jedini predstavnik poslodavačke strukture u tripartitnoj delegaciji Vlade Republike Srbije. UPS uspešno sarađuje sa MOR-om u svim oblastima iz domena poboljšanja radnih odnosa, redovno učestvuje na godišnjoj konferenciji MOR-a i ima izuzetnu saradnju sa nacionalnim koordinatorom Republike Srbije za saradnju sa MOR-om, kao i sa ekspertima ove agencije.