Predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije o setu ekonomskih mera za podsticaj privrede

Unija poslodavaca Srbije (UPS) ocenila je pozitivno mere države za pomoć preduzećima i posebno naglašava značaj podrške mikro i malim firmama.

Kako bi njihov biznis opstao posle novonastale krize usled virusa COVID-19, država izdvaja 700 miliona evra za pomoć i podsticaj.

Predsednik Izvršnog odbora, Andreja Brkić, istakao je da je prethodnih godina popravljena likvidnost preduzeća u Srbiji i da je Unija poslodavaca Srbije, u sklopu svojih ciljeva, tražila da se nastavi sa smanjenjem parafisklanih nameta, ali da je sada vreme da se takvi zahtevi “stave sa strane”, dok kriza sa pandemijom ne prođe.

Posebno ističe pomoć države da se kroz bankarski sektor i garancijski fond pomogne mikro i malim preduzećima kojima je ta pomoć najneophodnija a kojima su banke u prethodnom periodu teško izlazile u susret kada je reč o odobravanju kredita, posebno ako su ta preduzeća imala finansijske probleme u prošlosti.

Predsednik IO UPS, istakao je da se plan najavljenih mera, koji će danas biti predstavljen, odnosi na odlaganje poreza, direktnu pomoć privatnom sektoru i finansijsku pomoć preko Fonda za razvoj, kao i mere za podsticanje domaće tražnje.

Minimalac

“Svaka firma koja nije otpuštala radnike će dobiti minimalac. To je velika pomoć. Odskočna daska”

Garancijski fond

“Otvaranje garancijskog fonda je fenomenalna mera. Postoji mnogo firmi koje uopšte nisu mogle da priđu kreditima, bankama…Sada će imati mogućnost da dobiju kredite, možda i zaposle više ljudi, prošire poslovanje.

Ranije su firme imale problem kada jednom zakasne, ili uđu u kašenje u naplati i zbog jedne blokade, (možda i dobavljača) precrta ih banka. Niko od njih nije mogao da dobije nikakav kredit. Bili su osuđeni na propast, mnogo je takvih firmi. A ova mera je i najvažnija za mala, mikro preduzeća i preduzetnike”

Rezeve (raspodela)

“Znali smo da postoji neki suficit. Ali nismo imali informaciju koliko zapravo ima novca u državnoj kasi. Mi se godinama borimo da se nastavi sa smanjenjem parafisklanih nameta, ali da je sada vreme da se zahtevi stave sa strane. Sada mi je drago što nas nisu za sve poslušali.

Država je u međuvremenu kupovala zlato, držala je rezerve, radila na jačanju monterane politike… Ovo su potpuno podsticajne mere, ne samo da prežive preduzeća i privreda, nego je i podsticajna mera za radnu privredu.

Akontacije

Akontacije za porez su odoloženeneće se povećati porez na dobit dva meseca znači da će preduzetnici ipak morati da drže radnike i da ih plaćaju, a onda će država da ih nagradi. Nažalost kod nas je tako, ako bi se sada dao novac, ne bi ga svi koristili kako treba, a sada se ipak teraju na planiranje, odgovornost, što mi podžavamo.

Podrška ugostiteljima i hotelijerima

Biće još nekih mera koje će tek biti obajavljene. Mi smo, na primer tražili podršku za ugostitelje i hotelijere. Da 50 odsto plate poreza na imovinu i verovatno će se i to usvojiti”.

Mikro i mala preduzeća, kojih u Srbiji ima oko 600.000, kaže, ovim merama će moći da dobiju sredstva da se oporave i zaposle nove radnike.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *