Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada za 2022. godinu

U prostorijama Unije poslodavaca Srbije danas su započeli tripartitni pregovori o minimalnoj ceni rada za 2022. godinu.

Kao što je propisano, pregovorima su pristupili predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sindikata i poslodavaca.

Na prvom sastanku predstavnici Ministarstva finansija su analizirali parametre za povećanje minimalne cene rada, dok će o konkretnim predlozima razgovarati na sledećim sastancima. Podsećamo da je ministar finansija, Siniša Mali, nedavno, gostujući u medijima, izjavio da država namerava sledeće godine da poveća iznos minimalne cene rada iznad 35.000 dinara.

Predstavnici sindikata su jedinstvenog stava da “minimalac” mora biti najmanje u visini minimalne potrošačke korpe, što bi značilo rast minimalne cene rada za oko 20%.

Stav poslodavaca, izražen i u anketi koja je sprovedena tokom leta, je da postoji potreba za povećanjem minimalne zarade, ali da su za to nužni ustupci države u pravcu smanjena poreza i doprinosa na minimalnu zaradu. Rast “minimalca” bi najviše mogao biti u visini procenjenog BDP-a što je oko 6%.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je za Tanjug da poslodavci pristaju da bude povećana minimalna cena rada, ali i traže da se neoporezivi deo sa 18.300 dinara poveća kako je predložio i Fiskalni savet na 26.000 dinara, a da se manjak prihoda u budžetu nadoknadi povećanjem nominalne poreske stope na godišnji porez na dohodak građana sa deset na 15 odsto.

„Nama se spočitava da koristimo ove pregovore za neke naše zahteve, ali mi pričamo godinama o našim zahtevima da se smanje troškovi na zarade, odnosno porezi i doprinosi na zarade, ali i da se poveća neoporezivi deo zarada, koji je danas 18.300 dinara. Predsednik je najavio da će biti 19.300 dinara, što je minorno i mi se ne slažemo sa tim“, kazao je Srđan Drobnjaković.

Kako je istakao, Unija poslodavaca „podržava povećenje minimalca u iznosu povećanja bruto domaćeg proizvoda, plus stopa inflacije“, što po njihovim proračunima „iznosi oko šest odsto“.

Drobnjaković je precizirao da je krajnji predlog Unije poslodavaca da u nekoj boljoj situaciji, kada prođe pandemija, neoporeziv deo bude izjednačen sa minimalnom zaradom.

Pregovori tri strane traju do kraja avgusta. Naredni sastanci su zakazani za 23. avgust i 27. avgust 2021. godine. Ukoliko predstavnici države, sindikata i poslodavaca ne postignu dogovor, konačnu reč daće Vlada Srbije i to do 15. septembra, kada je zakonom definisan poslednji rok da se odredi minimalna cena rada za sledeću godinu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *