Rast minimalne cene rada, ali uz smanjenje opterećenja na zarade

Poslodavci u Srbiji u izrazito većem broju nego do sada smatraju da ima osnova za povećanje minimalne cene rade. Istovremeno oni ukazuju na nužne uslove da bi rast zarada bio održiv, dugoročan i za preduzeća prihvatljiv.

Anketu među preduzećima tradicionalno realizuje Unija poslodavaca Srbije, uoči početka pregovora o minimalnoj ceni rada. I ovog jula istraživanje je realizovano u preduzećima različite veličine (mikro, mala, srednja i velika), iz svih regiona i iz različitih oblasti poslovanja.

Čak 63% odsto ispitanika ocenilo je da je rast minimalne cene rada neophodan. Ovaj procenat predstavlja izuzetno veliki rast u odnosu na samo 15% poslodavaca, koliko je tokom najjače kovid krize u 2020. podržalo povećanje minimalca. To je povećanje i u odnosu na prethodne godine, kada je podršku povećanju dalo 43% (2018) i 46% (2019. godine).

Istovremeno preduzetnici upozoravaju da je za značajniji rast minimalne zarade neopodno ispuniti nekoliko uslova, a koji se tiču finansijskog rasterećenja privrede. Na vrhu liste ovih zahteva, sa čak 85% podrške, je umanjenje poreza i doprinosa na zarade. Povećanje neoporezivog dela zarade podržava 55% anketiranih, a suzbijanje rada na crno 44% preduzetnika smatra vrlo važnim za održivo poslovanje srpskih preduzeća.

Na osnovu ankete među preduzećima, Unija poslodavaca Srbije formuliše sledeće predloge, koji mogu da omoguće održivi rast minimalne cene rada:

  • povećanje neoporezivog iznosa, odosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade
  • smanjenje poreza i doprinosa za sve zaposlene
  • smanjenje administrativnih procedura i troškova
  • poreske olakšice za novozaposlene i osobe starije od 45 godina.

U skladu sa stavom poslodavaca iskazanim u ovoj anketi, Unija poslodavaca će pristupiti pregovorima o minimalnoj ceni rada, koji počinju 15. avgusta, a sa obavezom da cena minimalca za iduću godinu bude utvrđena najkasnije do 15. septembra.

Rezultate istraživanja možete pogledati ovde

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *