Uključenost zaposlenih u procese odlučivanja kao ključ za efikasnije poslovanje

Na završnoj konferenciji okviru projekta “Uključivanje zaposlenih u proces odlučivanja tokom kriznih vremena kao ključ za efikasnu organizaciju rada kompanije”, koja je održana u Španiji u Malagi, predstavljeni su postignuti rezultati i naglašen je značaj kreiranja novih korporativnih kultura sa akcentom na unapređenje komunikacionih strategija.

Posebna pažnja je posvećena digitalnoj transformaciji preduzeća koja značajno menja postojeći način rada, radna mesta, neophodna znanja i veštine zaposlenih potrebnih za obavljanje radnih zadataka. Predstavnici sindikata su ukazali na značaj informisanja i konsultovanja zaposlenih u pogledu  digitalne transformacije preduzeća kako bi se prevazišao strah od gubitka posla kao i uvođenja novina je nije lako prihvatiti da će  dosadašnju radnu aktivnost od sutra preuzeti mašina.  

Osnovni cilj ovog projekta je povećanje uključenosti i učešće zaposlenih u zemljama EU u procese upravljanja promenama na njihovim radnim mestima.

U okviru projekta “Uključivanje zaposlenih u proces odlučivanja tokom kriznih vremena kao ključ za efikasnu organizaciju rada kompanije”  urađeni su  nacionalni izveštaji  svih zemalja učesnica projekta. Zajedničko za sve izveštaje su dobri rezultati kada je reč o informisanju zaposlenih, dok  kada je u pitanju konsultovanje zaposlenih situacija nije ocenjena kao adekvatna. Konsultovanje i informisanje zaposlenih u zemljama EU su postali važan segment društveno odgovornog poslovanje kompanija koje. Te kompanije svoje odluke donose  transparentno,  pošteno uz spremnost vlasnika i menadžmenta da se svi zaposleni, klijenti i drugi partneri tretiraju po principu jednakosti i dostojanstva.

Mnoge kompanije u EU su u okviru svog poslovanja, a  radi prevazilaženja krize pokazale interesovanje da  poboljšaju komunikaciju sa svojim zaposlenima i prate  njihova mišljenja u pogledu rada u otežanim okolnostima, a pre svega bezbednosti i zdravlju na radu kao i radu od kuće. Uključivanje zaposlenih u procese donošenja odluka, posebno u oblastima vezanih za radno mesto i poslove za koje su stručni dodatno su unapređivali poslovanje preduzeća u vreme pandemije.

Zaključeno je da je veoma važno učešće zaposlenih u procesima konsultovanja i odlučivanja  u kompanijama u kriznim situacijama (kao što je kriza izazvana pandemijom, a nastavlila se Ukrajinskom krizom). Zato je izgradnja dobre korporativne  strukture od samog početka ključna ne samo kod dobre eksterne reputacije  već pre svega  da bi zaposleni imali dobru radnu atmosferu i poverenje u svoje kolege i rukovodioce.

U prethodne dve godine Unija poslodavaca Srbije je sprovodila aktivnosti na realizaciji postavljenih ciljeva u okviru ovog projekta u saradnji sa predstavnicima sindikata iz:

Španije  (Confederacion Sindical Indipendiente -FETICO),

Nemačke (Bildungswerk der Sächsischen Wirtschaft gGmbH),  

Italije (Confederazione dei Sindicati Autonomi dei Lavorator-CONFSAL),

Portugalije Associacao Sindical Independente- ASSIFECO, Associacao Sindical de Pessoal Administrativo da Saude ASPAS)

Crne Gore Unije poslodavaca Crne Gore i

Poljske Instituta  za javne politike Poljske

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *