Zakoni koji regulišu parafiskalna opterećenja poslodavaca

Unija poslodavaca Srbije

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Pregled lobističkih aktivnosti” shape=”square” color=”default” size=”sm” i_icon_fontawesome=”fa fa-reply” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fposlodavci.rs%2Fpregled-lobistickih-aktivnosti%2F|||”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Godina 2012.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_progress_bar values=”%5B%7B%22label%22%3A%22Nere%C5%A1eno%22%2C%22value%22%3A%2230%22%2C%22color%22%3A%22bar_red%22%7D%5D”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-notification-2″ title=”Problem” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]UPS je utvrdila uporednom analizom sa EU i drugim državama u okruženju da privreda Srbije u proseku plaća 18 parafiskalnih nameta (takse, naknade, uvećane cene komunalnih usluga, dažbine) više nego privreda u ovim zemljama. Ukupno postoji 46 fiskalnih i parafiskalnih nameta na nivou 19 privrednih grana u RS. Prema studiji NALED-a, identifikovano je 370 neporeskih davanja koje plaćaju privredni subjekti. U konkretnu analizu je ušlo 77 neporeskih nameta za koje je u 2011. prema podacima trezora naplaćeno 730 miliona evra. Ukupan broj identifikovanih parafiskalnih nameta nije sveobuhvatan jer ne obuhvata namete kao što su admin. takse, kazne i penale ali i druge sekundarne troškove koji su nametnuti prilikom implementacije parafiskalnih nameta a koje ne evidentira trezor jer se uplaćuju raznoraznim agencijama i drugim institucijama. U takve troškove spada izrada akata i troškovi različitih agencija koje daju mišljenje o tim aktima iz oblasti Zakona o BZR, Zakona o bezbednosti namirnica i HACCP standarda i dr. Svi ti akti koštaju i dodatno opterećuju preduzeća. Najveći problem kod plaćanja ovih parafiskalnih nameta je to što prilikom računanja, kod čak 25 nameta, za osnovicu se uzima prihod preduzeća, ne brinući o tome koliki su rashodi i da li će preduzeće na kraju ostvariti pozitivne ili negativne poslovne rezultate i što se ne vodi računa o tome da naknada bude srazmerna usluzi.

Dodatan problem je taj što opštine mogu same da određuju visinu nameta pa se svaka naknada od opštine do opštine obračunava na drugačiji način, a to dodatno odbija investitore. Zastupljena je i tendencija povećanja visine neporeskih nameta ( oni su u 2011. bili 22% viši nego u 2009). Obaveze po osnovu nameta koje kontroliše lokalna samouprava su se povećale za 38% a za namete koje utvrđuje Republika su porasle za 13%.  Država ovim nametima destimuliše ulazak privrednih subjekata na tržište jerpostoji najmanje 104 naknade za upise u različite registre, za proveru uslova za obavljanje delatnosti, za izdavanje licenci, i dr.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-right” title=”Aktivnosti” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Unija poslodavaca Srbije je u toku 2012. godine pokrenula široku inicijativu za promenu poreskog sistema i istovremenu reformu parafiskalnih opterećenja koje plaćaju privrednici.

Kroz rad u okviru radne grupe pri Ministarstvu finansija na izmenama zakona koji regulišu parafiskalna opterećenja poslodavaca, napor Unije poslodavaca Srbije bio je usmeren na donošenje posebnog zakona kojim bi se utvrdilo koji sve parafiskalni nameti mogu da se uvedu u određenom vremenskom periodu kao i da se odrede maksimalni iznosi za svaki pojedinačni namet čime bi se obezbedila predvidivost i ujednačenost uslova poslovanja na teritoriji cele Republike. Naznačeno je da Ministarstvo finansija RS mora vršiti kontrolu uvođenja bilo kog parafiskalnog nameta na nivou Republike i lokalnih samouprava, a da sa reformom parafiskalnih opterećenja nužno je što pre uporedno sprovesti poresku reformu, reformu javnog sektora i reformu PIO Fonda, kako bi se dobili zakoni koji će stimulisati privrednike i proizvesti dugotrajne efekte.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-check” title=”Ishod” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Napori su idalje u toku.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *