„Minimalac“ viši 6,6% – Kompromis realan, nužne dodatne mere

minimalna cena rada 2021 Vlada Srbije - tanjug - Unija poslodavaca Srbije

Minimalna cena rada u 2021. godini biće 6,6% viša od sadašnje i iznosiće 32.126 dinara. Ovo je danas, na kraju pregovora o „minimalcu“ za iduću godinu najavio ministar finansija Siniša Mali. Važna vest za poslodavce je i to da će se, recipročno povećanju minimalne cene rada, povisiti i neoporezivi deo zarade.

Današnja sednica Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije , (SES RS), bila je poslednja prilika da se sindikati i poslodavci dogovore oko visine minimalne cene rada za 2021. godinu. Ministartsvo finansija je predložilo da se minimalna cena rada poveća za 6,6%, (sa 30.022 na 32.126 dinara), kao i da se neoporezivi deo zarade poveća za 2.000 dinara (sa 16.300 na 18.300 dinara). Kako nije postignut konsenzus, odluku SES RS bi sutra trebalo da potvrdi Vlada Republike Srbije.

Podsećamo da je Unija tražila povećanje neoporezivog dela na 19.000 dinara, i da je Ministarstvo finansija ovakvim predlogom izašlo u susret našim zahtevima.

Povećanje minimalne cene rada za 6,6%, koje je danas definisalo Ministarstvo finansija, predstavlja realan kompromis između zahteva Sindikata i Unije poslodavaca.

Da bi povećanje bilo održivo i dalo svoj puni efekat, neophodno je realizovati dodatne mere kojima se preduzećima omogućava da primene povećanje, bez ugrožavanja sopstvenog poslovanja.

Podsećamo da je od 2010. do danas minimalna cena rada udvostručena (sa 90 na 183,9 dinara po satu), dok rast privrede nije ni približno pratio taj rast. U 2020. imali smo veliki udar pandemije virusa COVID-19 na poslovanje preduzeća i predviđa se pad bruto društvenog proizvoda od oko 3%, a u najoptimisičnijem scenariju oko nule.

„Dodatno opterećivanje privrede za preduzeća je u ovom trenutku neizdrživo. Više od 90% firmi pretrpelo je finansijski udar zbog, čak 85% njih ocenilo je da nema nikakvog prostora za povećanje minimalca“, kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije. „Jedino rasterećenje preduzeća omogućava dugoročno isplaćivanje povećanih zarada, a u krajnjoj liniji i jačanje domaćih investicija, što je jedna od najslabijih tačaka u makroekonomiji Srbije.“

Unija poslodavaca Srbije zahvaljujuje se svim učesnicima što su pregovorima o minimalnoj ceni rada pristupili u konstruktivnoj atmosferi. Kao predstavnik poslodavaca Unija je spremna da sa svim relevatnim institucijama nastavi razgovor o unapređenju uslova za poslovanje preduzeća i podizanju poslovne klime, bez čega nema napretka privrede i povećanja standarda zaposlenih.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *