Zakon o komunalnim delatnostima

Unija poslodavaca Srbije

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Pregled lobističkih aktivnosti” shape=”square” color=”default” size=”sm” i_icon_fontawesome=”fa fa-reply” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fposlodavci.rs%2Fpregled-lobistickih-aktivnosti%2F|||”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Godina 2013.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_progress_bar values=”%5B%7B%22label%22%3A%22Nere%C5%A1eno%22%2C%22value%22%3A%2230%22%2C%22color%22%3A%22bar_red%22%7D%5D”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-notification-2″ title=”Problem” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Od 2011. godine kada je počeo da se primenjuje Zakon o komunalnim delatnostima, na adresu UPS došlo je mnogo žalbi preduzeća za pogrebne usluge na član 5, stav 2. Zakona o komunalnim delatnostima.

Iako je Zakon o komunalnim delatnostima, usvojen po hitnom postupku 2011. godine, prethodno bio dve godine na javnoj raspravi, usvojena verzija sadrži sporni član 5, stav 2. koji se u tom obliku nije pojavljivao tokom prethodne javne rasprave i ubačen je u finalni predlog Zakona po želji određene interesne grupe koja je time htela da omogući monopol javnih preduzeća zaduženih za pogrebne usluge na sve usluge i prodaju opreme za sahranjivanje pokojnika i time istisne sa tržišta sva privatna preduzeća koja obavljaju ovu vrstu usluge i bave se prodajom opreme. Ovaj sporni član Zakona sada u praksi onemogućuje ukupno 83 privatna preduzeća sa 1412 zaposlenih da se u skladu sa Zakonom preregistruju kod Agencije za privredne registre, što znači da će im biti onemogućeno da ubuduće obavljaju svoju delatnost.

Sporni Član u suprotnosti je sa Ustavom RS (koji garantuje slobodu preduzetništva i tržišta), Zakonom o trgovini, Zakonom o zaštiti konkurencije i Zakonom o zaštiti potrošača.

Primena člana 5, stav 2. Zakona o komunalnim delatnostima će izazvati ozbiljne posledice u praksi:
1) gašenje 83 privatna preduzeća na teritoriji Republike Srbije i gubitak 1412 radnih mesta; 2) uspostavljanje monopolskog položaja javno-komunalnih preduzeća za pogrebne usluge u domenu prodaje pogrebne opreme i pružanja usluga pripreme za sahranjivanje, što će dovesti do porasta cena ovih usluga na tržištu i dodatno otežati položaj najsiromašnijih građana koji često nemaju sredstva da dostojno sahrane svoje najbliže;
3) u desetinama manjih opština u Srbiji lokalna javno-komunalna preduzeća nemaju tehničke resurse ni kapacitete da pruže usluge pripreme za sahranjivanje pokojnika i obezbede pogrebnu opremu, već ovaj posao obavljaju isključivo privatna preduzeća. Ukoliko se privatnim preduzećima onemogući rad u mnogim opštinama za sahranjivanje pokojnika moraće se angažovati javna komunalna pogrebna preduzeća iz obližnjih većih gradova, što će uvećati troškove sahranjivanja u mnogim siromašnim i nerazvijenim opštinama, čije je stanovništvo na rubu egzistencije. Pogrebne usluge u Srbiji su u proseku već sad skuplje nego u većini zemalja u okruženju, pa i u nekim zemljama EU, u kojima je prosek zarade zaposlenih 2-4 puta veći nego u Srbiji.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-right” title=”Aktivnosti” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Godine 2013. je podneta inicijativa za izmene Zakona o komunalnim delatnostima.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-check” title=”Ishod” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Napori su idalje u toku.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *