Zakon o autorskim i srodnim pravima

Unija poslodavaca Srbije

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Pregled lobističkih aktivnosti” shape=”square” color=”default” size=”sm” i_icon_fontawesome=”fa fa-reply” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fposlodavci.rs%2Fpregled-lobistickih-aktivnosti%2F|||”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Godina 2012.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_progress_bar values=”%5B%7B%22label%22%3A%22Re%C5%A1eno%22%2C%22value%22%3A%22100%22%2C%22color%22%3A%22bar_green%22%7D%5D”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-notification-2″ title=”Problem” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Neumereno visoki iznosi naknade za autorska i srodna prava, godinama unazad ugrožavaju poslovanje privrednih subjekata u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini, industriji informacionih tehnologija i drugim privrednim granama.

Preduzeća u Srbiji na mesečnom nivou, prosečno plaćaju 46 različitih poreza, doprinosa, taksi, naknada i drugih dažbina.

Muzički dinar, za razliku od većine evropskih zemalja, u Srbiji se privrednim subjektima naplaćuje od strane dve organizacije (SOKOJ, OFPS/PI).  Visinu muzičkog dinara SOKOJ i OFPS/PI odredili su samostalno, nepoštujući realnu platežnu moć ugostitelja, hotelijera, trgovaca i preduzeća iz IT sektora, što je značajno opterećivalo njihovo poslovanje.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-right” title=”Aktivnosti” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Unija poslodavaca Srbije ulagala je višegodišnje napore da se u sistem  naplate naknade za autorska i srodna prava uvede red. Uzela je učešća u pregovorima o Izmenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima, kao i u inicijativi koju su pred Vladom RS pokrenuli Ujedinjeni regioni Srbije.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-check” title=”Ishod” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Izmenama Zakona o autorskim i srodnim pravima uvedena je jedinstvena naplata tzv. muzičkog dinara. Uvedeno je ograničenje na maksimalne iznose ovakve jedinstvene naknade (izražene u delu od minimalne zarade bez poreza i doprinosa u decembru mesecu prethodne godine, za tekuću godinu).

Zanatske radnje koje nisu u obavezi da drže fiskalne kase, oslobođene su plaćanja muzičkog dinara. Izmenama je predviđeno da posebna naknada koja se plaća po svakom prodatom ili uvezenom uređaju ili predmetu sa liste Vlade, ne može biti viša od 1%  njegove vrednosti ili 3% njegove vrednosti, izuzev ako je reč o praznim diskovima, kasetama ili video kaseta. Ukinuta je Komisija za autorska i srodna prava a njenu ulogu preuzeo je Zavod za intelektualnu svojinu. Zavod je doneo tarifu za javno saopštavanje na osnovu Kategorizacije korisnika koji vrše javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma za teritoriju Republike Srbije, koju je izradila Unija poslodavaca Srbije. Kategorizacija je zasnovana na geografskoj lokaciji, profitabilnosti privredne grane kao i značaju koji javno saopštavanje ima za obavljanje poslovne delatnosti korisnika.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *