Visoke takse za isticanje firmarine

Unija poslodavaca Srbije

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Pregled lobističkih aktivnosti” shape=”square” color=”default” size=”sm” i_icon_fontawesome=”fa fa-reply” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fposlodavci.rs%2Fpregled-lobistickih-aktivnosti%2F|||”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Godina 2013.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_progress_bar values=”%5B%7B%22label%22%3A%22Nere%C5%A1eno%22%2C%22value%22%3A%2230%22%2C%22color%22%3A%22bar_red%22%7D%5D”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-notification-2″ title=”Problem” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Većina opština u Srbiji donela je odluku kojom propisuju neralno visoke iznose za takse za isticanje firmi. Opština Batočina je propisala maksimalni iznos visine takse za isticanje firme, a to je čak deset prosečnih plata. Ovo nikako nije u srazmeri sa mogućnostima privrednih subjekata ove opštine imajući u vidu da Batočina spada u nedovoljno razvijene jedinice lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti oko 60% od republičkog proseka. Ovde se prilikom opredeljivanja nameta ne uzima u obzir lokacija objekta i praktično se ne pravi razlika između pumpe koja se nalazi u centru grada i one koja je na periferiji ili čak i široj okolini opštine. Na ovaj način doprinosi se gašenju preduzeća i nikako se ne stimuliše otvaranje novih. I u Novom Sadu je situacija alarmantna nakon ovogodišnjeg povećanja naknada za isticanje firmi. Ovaj iznos predstavlja težak finansijski udarac, jer se za mala i srednja preduzeća sada kreće u rasponu od 42.299,42 dinara za IV zonu do 64.271,00 dinara za I zonu za sedište, predstavništvo i za svaku izdvojenu poslovnu jedinicu na teritoriji grada Novog Sada.
Uz to gradska uprava prilikom utvrđivanja visine takse za osnovicu uzima ukupan promet poslovnog računa preduzetnika ili pravnog lica, a ne prihod kako stoji i u Zakonu o finansiranju lokalne samouprave i u gradskoj Odluci o lokalnim komunalnim taksama. Skupština grada Novog Sada prilikom usvajanja budžeta očigledno nije vodila računa o načinu na koji će obezbediti sredstva pa je izmena visine lokalnih komunalnih taksi direktna posledica loše projekcije budžetskih prihoda i rashoda. Ovo nažalost nije slučaj samo u Novom Sadu i Batočini nego je takva situacija u velikom broju opština Srbije, a to sve samo doprinosi razvoju sive ekonomije obzirom da će privrednici i preduzetnici, pritisnuti ovakvim nametima, opstanak svog biznisa potražiti van zakonskih okvira, dok će potrošači dobijati skuplju uslugu bez ikakve garancije.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-right” title=”Aktivnosti” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Upućene su pritužbe i dopisi Ministarstvu finansija i privrede zbog velikog podizanja takse za isticanje firmarine za srednja i velika preduzeća u nekim opštinama Srbije, nakon promene Zakona o finansiranju lokanle samouprave.

Unija poslodavaca Srbije inicirala je izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave kako bi se ograničila samovolja opština koje bez ikakvog osnova i logike podižu iznose za isticanje firmi na poslovnom prostoru od nekoliko stotina hiljada do čak 2.000.000 dinara. Rešenje koje Unija poslodavaca Srbije predlaže jeste potpuno ukidanje ove takse ili promena načina obračuna iznosa firmarine.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_icon_box icon=”mk-moon-bubble-check” title=”Ishod” text_size=”19″ font_weight=”bold” icon_color=”” icon_circle_color=””][/mk_icon_box][vc_column_text]Napori su idalje u toku. Unija poslodavaca Srbije planira sveobuhvatno istraživanje na nivou lokalnih samouprava, kojim bi se utvrdilo trenutno stanje: koje sve takse su uvedene, njihov iznos, parametri i drugo, te tako izvršila analiza i dale preporuke.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *