Usvojena inicijativa Unije poslodavaca Srbije za reformu sistema neporeskih prihoda

Socijalno-ekonomski partneri široko su podržali inicijativu Unije poslodavaca Srbije za reformu sistema neporeskih prihoda.

Po rečima predsedavajućeg Socijalno-ekonomskim savetom Republike Srbije i predsednika Unije poslodavaca Srbije, Miloša Nenezića, o ovoj temi tek će biti reči ne samo na sednicama SES-a, već i u razgovorima sa nadležnim ministarstvima i lokalnim samoupravama.

Na danas održanoj 109. sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije iskazana je svest svih partnera da nam je nužan adekvatan obrazovni sistem. Predsedavajući SES-om, Miloš Nenezić, je istakao da postoji pomak povodom ove inicijatve, ali i potreba da se promene sprovode brže i korenitije.

Takođe, Socijalno-ekonomski savet podržao je i inicijativu UPS za korekciju fiskalne politike kroz smanjenje akciza na evrodizel gorivo za komercijalnu transportnu privredu. O ovoj inicijativi potrebno je da se izjasni Ministarstvo fnanisija, uz konsultovanje svih socijalnih partnera.

Ono o čemu nije postignut konsenzus socijalih partnera je davanje mišljenja o Nacrtu zakona o radnoj praksi.

„U većem delu sveta i u svim zemljama u Evropi primećeno je da mladi ljudi nailaze na problem na tržištu rada, u njihovoj populaciji viši je nivo nezaposlenosti“, izjavila je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. „Cilj predloženog zakona je da mladi čovek posle formalnog školovanja što pre stekne neophodno radno iskustvo, a što je najčešće uslov koji traže poslodavci. Razumeli smo primedbu sindikata da su potrebne određene izmene, da je rok bio previše kratak, zato ćemo odvojiti još neko vreme, sazvaćemo radnu grupu kako bismo finalizovali ovaj zakon.“

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *