Unija poslodavaca predlaže smanjenje cene električne energije za preduzeća i akcize na evrodizel

Unija poslodavaca Srbije uputila je četiri značajne inicijative Socijalno-ekonomskom savetu, koje se tiču cene električne energije za preduzeća, cene goriva za transportnu privredu, reformu obrazovnog sistema u pravcu približavanja realnim potrebama tržišta i predlog za izmenu Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.Ove inicijative bile su na dnevnom redu Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta koji je danas održan u prostorijama Unije.

Miloš Nenezić, predsedavajući Socijalno-ekonomskim savetom Republike Srbije i Dušan Petrović, sekretar Saveta

U vezi sa najavljenim poskupljenjem elekrične energije, Unija je upozorila da ono može da uruši poslovanje domaćih preduzeća, a naravno i da kroz povećanje troškova dovede do poskupljenja velikog broja proizvoda i usluga. U martu ove godine preduzeća su struju kupovala po ceni od 60 evra za megavatčas, a sada je cena dostigla 135 evra. Unija poziva na blagovremeni razgovor o budućim poskupljenjima struje, imajući u vidu visoku pokrivenost potreba domaćih preduzeća iz proizvodnje električne energije Elektroprivrede Srbije. Osnovni smisao predloga je da se, kada bude došlo do poskupljenja, cene postepeno povećavaju u toku dužeg perioda.

U inicijativi za smanjenje akciza na eurodizel za preduzeća u oblasti saobraćaja, Unija navodi direktivu EU kojom su akcize na gorivo za ovu delatnost određene na 330 evra po toni eurodizela. Sa akcizom od 50,12 dinara po litru, srpska preduzeća imaju 36,5% veći trošak nego evropski prevoznici. Unija predlaže smanjenje akcize na 39 dinara po litru, što je i dalje 8% više od direktive Evropske Unije.

Socijalno-ekonomskom savetu upućena je i inicijativa za reformu obrazovnog sistema, jer u postojećem sistemu nastao je krupan raskorak između ponude i potražnje za radnom snagom. Poslodavcima nedostaje stručni kadar i to ne samo visokoobrazovani, već i kvalifikovani radnici u skoro svim zanimanjima. Zbog toga Unija smatra da je prioritet reforme obrazovanja usmeravanje u pravcu pružanja boljih odgovora na potrebe tržišta rada. Unija predlaže da se reforma pokrene u tesnom partnerstvu između obrazovanih institucija i poslodavaca.

Predlog za izmenu Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja odnosi se na zanatlije-obveznike koji plaćaju porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđenoj osnovici.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *