Sednica Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije – Fokus na minimalcu, radnim praksama i akcizama

Nakon kratke letnje pauze, održana je 26. Sednica Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije, na kojoj se vodila diskusija o aktuelnim temama koje utiču na privredno okruženje.


Sastanak je obeležen analizom trenutnih ekonomskih uslova i njihovim uticajem na poslovanje i zaposlenost u zemlji.

Jedna od glavnih tačaka diskusije bila je minimalna cena rada. Članovi Izvršnog odbora istakli su potrebu za ravnotežom između zahteva sindikata i održivosti poslovanja. Naglašena je važnost postavljanja realne minimalne cena rada koju podržavaju radnici, ali istovremeno ne stvara preteran teret za poslodavce, naročito za manje firme.

Diskutovano je o unapređenju sistema radnih praksi u zemlji. Odbor se složio da je važno uskladiti obrazovni sistem sa potrebama tržišta rada kako bi se imalo relevantno iskustvo i veštine koje su potrebne za uspeh u profesionalnom okruženju. Postignut je konsenzus da UPS treba da radi u saradnji sa obrazovnim institucijama i vladom kako bi se osiguralo da radne prakse budu oblikovane prema zahtevima modernog poslovnog sveta.

Pitanje akciza takođe je privuklo pažnju na sednici. Članovi Izvršnog odbora izrazili su zabrinutost zbog rastućih akciza koje mogu negativno uticati na poslovanje,. Članovi Izvršnog odbora UPS-a su predložili da se uradi temeljna analiza uticaja akciza na različite sektore i da se razmotre moguće olakšice kako bi se podržala konkurentnost domaćih preduzeća.

Na kraju sednice, predsednik IOUPS-a, Andreja Brkić, istakao je važnost daljeg dijaloga sa relevantnim institucijama, sindikatima i Vladom kako bi se postigao održiv ekonomski razvoj i podržalo poslovno okruženje koje će doprineti rastu privrede i zapošljavanju u Srbiji. Očekuje se da će ovi zaključci postaviti temelje za buduće akcije i inicijative Unije poslodavaca Srbije.


Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *