Energetska efikasnost

Unija poslodavaca Srbije

[vc_row][vc_column][vc_column_text]img_bosmip_iii_logoUnija poslodavaca Srbije (UPS), u saradnji sa BUSINESSEUROPE (Konfederacija udruženja poslodavaca Evropske Unije), održala je dvodnevni međunarodni edukativni seminar o energetskoj efikasnosti u hotelu „Palace“.

Seminar je bio organizovan u okviru regionalnog projekta Business organizations as single market players III (BOSMIP III), u kome je Unija poslodavaca Srbije učestvovala kao partner. Cilj seminara je bio podizanje svesti malih i srednjih preduzeća u Srbiji o energetskoj efikasnosti i njihovo upoznavanje sa iskustvima zemalja EU (Austrija i Bugarska) kao i sa onim što je na ovom polju urađeno u Srbiji. Pored energetske efikasnosti obrađena je i tema lobiranja, a sve u cilju njenog korišćenja u svrhu promocije i zagovaranja energetske efikasnosti prema nadležnim državnim organima.

Na seminaru su govorili g. Leander van Learhoven iz BUSINESSEUROPE, Dr. Miomira Lazović iz Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, Univ.-Prof. Dr. Hans Schnitzer, profesor Tehnološkog univerziteta iz Graca, Jean-Marie Standaert iz Bugarske asocijacije industrijalaca, Dejana Kuzmić iz Unije poslodavaca Srbije i Mag. Marion Poglitsch iz Austrijske federacije industrijalaca.

Zaključci

Drugog dana seminara nakon izlaganja na temu lobiranja učesnici su dali svoje mišljenje o tome koji su probleni, moguća rešenja tih problema i šta može uraditi UPS na polju energetske efikasnosti u Srbiji. Iz njihovih izlaganja izvukli smo sledeće zaključke:

Da je trenutno nedovoljna informisanost i edukovanost poslodavaca/menažera kompanija, a i šire javnosti o svim aspektima energetske efikasnosti te da u tom cilju treba poboljšati saradnju postojećih institucija (UPS, AEE, IK itd.) na promovisanju energetske efikasnosti kao i da MSP treba pružiti pomoć u povezivanju kompanija/korisnika, eksperata i proizvođača sredstava i materijala koji doprinose energetskoj efikasnosti.

Zakonodavna regulativa nije dovoljno precizna, nedostoju podzakonski akti koji pre svega treba da podstiču energetski efikasno poslovanje i smanje birokratske procedure. Prilikom izrade ovih akata neophodno je konsultovati poslodavce.

Nedostak finansijskih sredstava – nema podsticajnih mera države, Fonda za energetsku efikasnost još nije ustanovljen, nema dovoljno investirora, banakarskih kredita, nepoznavanje fondova EU, EBOR itd. Kako bi se prevazišao ovaj problem neophodno je lobirati za uvođenje pre svega podsticajnih mera za poslodavce koji uvode mere energetske efikasnosti.

Nedovoljno su iskorišćeni postojeći obnovljivi izvori energije.

Nedostaju statistički podatci, uporedne analize i primeri dobre prakse. U tom cilju treba ostvariti saradnju Unije poslodavaca Srbije sa Inženjerskom komorom Srbije, proširiti MEEIS mrežu itd..

Neracionalna potrošnja energija kako u industriji i JKP tako i među stanovništvom.

Neophodno uvesti energetski pasoš.

Na osnovu evaluacije i komentara učesnika došlo se do još jednog zaključka, a to je da je neophodno organizovati još seminara o energetskoj efikasnosti koji bi bili specijalizovani, namenjeni posebnim privrednim granama, sa informacijama specifičnim za tu granu privrede i predstavljanjem kompanije koja je u toj grani već ostvarila neke rezultate u oblasti energetske efikasnosti.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row fullwidth=”false” attached=”false” padding=”0″ visibility=”” animation=””][vc_column border_color=”” visibility=”” width=”1/1″][vc_empty_space height=”25px”][mk_gallery images=”6378,6379″ style=”grid” column=”3″ image_size=”crop” height=”150″ hover_scenarios=”fadebox” item_spacing=”8″ margin_bottom=”20″ frame_style=”simple” disable_title=”false” image_quality=”1″ pagination=”false” count=”10″ pagination_style=”1″ order=”ASC” orderby=”date” item_id=”1446471288-56376678a6f13″][/vc_column][/vc_row]

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *