Turističkom sektoru potrebna kvalitetnija i snažnija saradnja sa obrazovnim sistemom

Sektor turizma u Srbiji doživeo je dramatičan rast u poslednjih 10 godina, ali saradnja turističke privrede i obrazovnog sistema nije pratila ubrzani razvoj. Kada se tome dodaju demografske promene i migracije stanovništva, nastaje veliki jaz između potreba poslodavaca u turizmu i veština koje postoje na tržištu radne snage.

Preporuke za unapređenje iznete su na upravo završenoj Radionici o potrebnim veštinama u sektoru turizma, koju su organizovali Unija poslodavaca Srbije uz podršku Međunarodne organizacija rada. Veliko je ohrabrenje da su na radionici učestvovale sve relevantne strane u ovom sektoru: predstavnici Ministarstva turizma i omladine, Kancelarije za dualno obrazovanje, Saveta za stručno obrzovanje i obrazovanje odraslih, Agencije za kvalifikacije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Republičkog zavoda za statistiku, obrazovnih institucija iz oblasti turizma i hotelijerstva, poslodavci iz oblasti turizma i hotelijerstva kao i predstavnici sindikata.

Po rečima Dušana Borovčanina, docenta na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum, koji je bio jedan od pozvanih stručnjaka i facilitator događaja, na dvodnevnoj radionici identifikovane su ključne prepreke i barijere za razvoj turističkog sektora sa fokusom na hotelijerstvo. U isto vreme, učesnici su definisali skup preporuka koje se mogu primeniti za rešavanje tih prepreka.”

„Izuzetno smo zadovoljni rezultatima radionice. Videli smo da su učesnici izuzetno predani i posvećeni oblikovanju vizije za budući uspešan razvoj hotelske industrije u Srbiji. Kvalitetne informacije koje su prikupljene od učesnika radionice će biti osnova za izradu nacrta strategije koja je od ključne važnosti za razvoj ljudskih resursa u hotelskoj industriji“, kaže Julija Drumea, specijalista za aktivnosti poslodavaca u Međunarodnoj organizaciji rada.

„Nove veštine i znanja potrebni su i seoskom turizmu“, kaže Nenad Dobrodolac iz Brzeća, čije seosko turističko domaćinstvo Dobrodolac radi već tri decenije. „Lepa priroda i ljubaznost više nisu dovoljni, jer gosti imaju nove i drugačije prohteve. Nama je potreban obrazovni sistem koji priprema kvalifikovanu radnu snagu koja zadovoljava potrebe sektora turizma.”

Na osnovu rezultata osnovnog izveštaja brze STED analize, kao i radionice sa zainteresovanim stranama o potrebnim veštinama u sektoru hotelijerstva i turizma u Srbiji formulisana je Strategija veština za sektor turizma u Srbiji.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *