Sastanak BusinessEurope članova sa generalnom direktorkom Svetske trgovinske organizacije

Danas 12.11.2021 je održan sastanak  sa generalnom direktorkom Svetske trgovinske organizacije (STO), dr. Ngozi Okonjo-Iveala prvom ženom koja vodi organizaciju u istoriji STO. Kao predstavnik Unije poslodavaca Srbije sastanku je prisustvovao direktor Unije Srđan Drobnjaković. Cilj današnjeg sastanka je naglašavanje važnosti biznisa da iskažu svoju podršku multilateralnom trgovinskom sistemu kao i da se stvori koncenzus za agendu reforme Svetske trgovinske organizacije.

Nakon uvodnih reči generalnog direktora BusinessEurope Markusa Bejrera sledio je govor u kojem se dr. Ngozi Okonjo-Iveala zahvalila BusinessEurope na podršci, i naglasila digitalnu trgovinu kao budućnost na koju se moramo svi prilagoditi vremenom. U nastavku njenog govora je istakla važnost multilateralnih pregovora oko trgovinskih ugovora i neophodnost da oni budu na najvišem nivou u svetskoj ponudi i tražnji.

Na sastanku je istaknuto da se poslovanje u globalnoj pandemiji mora sagledati dalje, lanci dobavljača se moraju udružiti na globalnom nivou zajedno sa najvećim transportnim i špediterskim kućama, i da se mora omogućiti potpuna konkurencija u postizanju cena u svim granama privrede, posebno u poljoprivredi. U skladu sa dogovorom sa sastanka BusinessEurope će se maksimalno uključiti u saradnju sa Svetskom trgovinskom organizacijom. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *