KO SU NAJBOLJE OCENJENE KOMPANIJE U SRBIJI

Član Unije poslodavaca Srbije  Infostud je i ove godine objavio ključne nalaze istraživanja „Najpoželjniji poslodavac 2018“ u kom je učestvovalao  10.157 ispitanika koji su ocenjivali šta poslodavca čini atraktivnim, koliku zaradu očekuju i o kakvom tipu kompanije se radi.  Rezultati istraživanja pokazuju ko su najpoželjniji poslodavci i šta anketirani kod njih najviše cene.

Deset najbolje ocenjenih kompanija suCoca- Cola HBC –Srbija doo Zemun, Telenor d.o.o., NIS A.D. Novi Sad, Nordeus d.o.o Beograd, Microsoft Software d.o.o. Beograd, Philip Morris Services doo Beograd, Telekom Srbija a.d Beograd, EPS JP Beograd, LIDL Srbija KD, Robert Bosch d.o.o Beograd.

Iako postoji mišljenje da je zaposlenima na prvom mestu zarada, ovo istraživanje je pokazalo da su ispitanicima   kod poslodavca  najbitniji dobri međuljudski odnosi i radna atmosfera što je navelo čak njih 76% (u odnosu na 66% 2016.). Na drugom mestu je tretman zaposlenih od strane menadžmenta, dok se visina plate tj.materijalni razlozi nalaze na trećem mestu. Takođe, došlo je i do izmene na listi 20 kompanija koje su najbolje ocenjene u odnosu na istraživanje koje je rađeno 2016. godine. Ove godine među najpoželjnijim poslodavcima dominiraju strane kompanije, dok državna preduzeća gube na popularnosti. Svega 14% anketiranih ispitanika pokazuje interesovanje za rad u privatnim kompanijama u domaćem vlasništvu.

Strane privatne kompanije najpoželjnije za rad, državne firme i dalje gube na popularnosti

Na popularnosti sve više dobijaju privatne kompanije koje su u stranom vlasništvu jer ih je ove godine gotovo polovina ispitanika označilo kao najpoželjnije za rad. Ovo je skok u odnosu na 2016. kada se za njih odlučilo 39% ispitanika. U državnim firmama bi radilo oko petine anketiranih, što je pad u odnosu na pre dve godine kada su one bile prvi izbor za 27% kandidata.

Beleži se i smanjeno interesovanje za rad u privatnim kompanijama u domaćem vlasništu za koje se 2016. odlučilo oko 17%, a ove godine skoro 14% anketiranih

Ovi rezultati predstavljaju značajnu promenu u odnosu na 2012. godinu, kada se u sličnom istraživanju  većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27% je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom.

Imajući u vidu zvanične podatke koji beleže rast prosečne neto zarade u Srbiji ne čudi podatak da su očekivanja u pogledu zarade veća od pre dve godine kada je očekivana plata  bila 72 366 RSD, a ove godine željena prosečna zarada iznosi 80 000 RSD. Kada je reč o željenoj zaradi, žene su znatno skromnijih očekivanja u odnosu na mušku populaciju, očekuju čak 20% nižu zaradu. Kada je reč o stručnoj spremi i očekivanoj zaradi, visoko obrazovani očekuju zaradu višu od 100.000 dinara, dok najbrojnija radno sposobna populacija sa srednjim nivoom obrazovanja očekuje zaradu od  58 000 dinara.

Četiri od pet ispitanika razmišljaju o promeni trenutnog poslodavca, a tek svakom petom to nije na pameti. U odnosu na prethodno istraživanje iz 2016, porastao je broj onih koji žele da menjaju posao, sa 73% na 81%.

 

 

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *