Ekonomski razvoj

Unija poslodavaca Srbije

[vc_row][vc_column][vc_column_text]img_bosmip_iii_logoUnija poslodavaca Srbije je u saradnji sa BUSINESSEUROPE organizovala drugi po redu seminar u okviru BOSMIP III programa u Srbiji na temu „Ekonomski razvoj“. Seminar je održan u hotelu „Continental“ u Beogradu 18.02.2011. god. Cilj seminara je bio da se kroz iskustva poslodavačkih organizacija zemalja EU (Belgije i Litvanije) malim i srednjim preduzećima u Srbiji predstave način rada i mogućnosti koje pruža poslodavačka organizacija svojim članovima na putu ka Evropskoj uniji. Eksperti su svoja izlaganja fokusirali na sledeće oblasti:

Kako iskoristiti organizaciju poslodavaca za poboljšanje poslovne klime u zemlji

Mala i srednja preduzeća kao temelj Evrope

Zašto je Evropa tako važna za poslodavce?

Mala i srednja preduzeća u srcu politike EU

Akt o malom biznisu “Mislite na male!”

Promocija izvoza i lobiranje

Seminaru je prisustvovalo 37 od 55 prijavljenih učesnika (poslodavci-MSP, zainteresovane organizacije, predstavnici poslodavačkih organizacija iz regiona). Seminar su otvorili g. Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i g. Filip de Buk, generalni direktor BUSINESSEUROPE. Na seminaru su govorili Vice Rušen, BUSINESSEUROPE, Sigitas Besagirskas, direktor ekonomskog i finansijskog sektora Litvanske konfederacije industrijalaca i Arnо Tisen, zamenik savetnika iz Belgijske federacije poslodavaca. Unija poslodavaca Srbije je imala zadovoljstvo da kao goste na seminaru primi predstavnike regionalnih poslodavačkih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Zaključci

Iz diskusija koje su vođene u toku samog seminara, kao i u toku radionice održane nakon prezentacija, mogu se izvući tri osnovna zaključka seminara i to:

Da je neophodno pojačati aktivnosti na polju lobiranja usmerenog ka organima donosiocima odluka u cilju zaštite interesa privatnog sektora, i to pre svega putem argumentovanih nastupa kako u medijima tako i na javnim skupovima. Pored ovoga neophodno je ostvariti i kontakte i otvoriti puteve za direktnu komunikaciju sa političkim strankama kako bi se uticalo na politiku stvaranja poslovnog okruženja.

Kao jedan od aspekata bitnih za ekonomski razvoj naveden je izvoz. Jedan od načina za povećanje izvoza, pre svega u zemlje EU, je i edukaciju poslodavaca o uslovima i načinima izvoza, dostupnosti infomacija o potrebama na inostranim tržištima itd. Jedan od načina pružanja pomoći domaćim privrednicima jesu strani eksperti koji dobro poznaju oblasti izvoza i poslovanja u EU.

S obzirom da je Srbija iskoristila veoma mali procenat sredstava koja su joj dostupna kroz fondove EU (po nekim podacima ispod 20%) neophodno je učiniti evropske fondove, pre svega IPA fond, pristupačnijijim nevladinom sektoru pa i poslodavcima pre svega u cilju njihove bolje iskorišćenosti. Kako bi došlo do povećanja iskorišćenosti neophodno je pre svega omogućiti lakši pristup infomacijama o raspoloživim fondovima, kao i edukacija na polju pisanja i vođenja projkata.

Pored ova tri osnovna zaključka na seminaru je predstavjena i inicijativa da treba podržati organizaciju regionalne konferencije u cilju stvaranja poslovne inicijative za istočnu Evropu. Na konferenciji bi učestvovali kako politički tako i predstavnici privrede regiona, a svrha sastanka bi pre svega bila jačanje međusobnih veza kako bi se poboljšala poslovna klima i ubrzao ekonomski razvoj regiona.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row fullwidth=”false” attached=”false” padding=”0″ visibility=”” animation=””][vc_column border_color=”” visibility=”” width=”1/1″][vc_empty_space height=”25px”][mk_gallery images=”6371,6372,6373,6374,6375,6376″ style=”grid” column=”3″ image_size=”crop” height=”150″ hover_scenarios=”fadebox” item_spacing=”8″ margin_bottom=”20″ frame_style=”simple” disable_title=”false” image_quality=”1″ pagination=”false” count=”10″ pagination_style=”1″ order=”ASC” orderby=”date” item_id=”1446471288-56376678a6f13″][/vc_column][/vc_row]

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *