Da li ste spremni za fiskalizaciju?

Tokom proteklog perioda, nakon brojnih sastanaka i konsultacija sa poslodavcima koji se bave prodajom bez prodavca uočeni su izazovi usled kojih je neophodno odložiti primenu novog modela fiskalizacije do 31.12.2022. godine.

Do ovog trenutka se nisu pojavili ponuđači softvera i elektronskih uređaja koji  se mogu primeniti i koristiti na samouslužnim aparatima i vending mašinama. Određeni proizvođači su se kasno pojavili sa svojim fiskalnim uređajima i testiranja još uvek nisu završena. Čak i da se u ovom kratkom periodu testiranja pokažu kao prihvatljiva, proizvođači nisu u mogućnosti da isporuče odjednom količine koje su neophodne kako bi se pokrili fiskalizacijom svi aparati koji se koriste.

Prema informacijama vlasnika vending aparata, razlozi za to su postojeća kriza u nabavci tehničkih delova kao i nestašici čipova, a na  čitače kartica se  čeka čak 7 meseci.  U vending delatnosti trenutno postoji oko 5500 mašina za samoposluživanje i iz iskustva zemalja koje su pre Srbije uvele nov model fiskalizacije očekuje se da će  oko 500-600 aparata prestati sa radom zbog gašenja poslovanja manjih preduzeća.

Sa problemima se suočavaju i zanatlije. Zanatstvo u Srbiji predstavlja sektor koji karakteriše prisustvo visokog stepena neregistrovanih privrednih subjekata – nelojalne konkurencije, što prestavlja  najgori vid sive ekonomije u zanatstvu. Uvođenje novog modela fiskalizacije kod već registrovanih zanatlija neće doprineti smanjenju neformalne ekonomije već će dovesti do prelaska zanatlija iz legalnih tokova u nelegalne koji su izuzeti iz kontrole i nemaju troškove kao oni koji posluju u skladu sa zakonima u Republici Srbiji. 

Uvođenje elektronskih fiskalnih uređaja – fiskalnih kasa kao obaveze u evndentiranju prometa u ovoj oblasti je neopravdano, neracionalno i kontraproduktivno kako sa aspekta državnih finansija,  a još više sa aspekta zanatlija , kojim će ovim činom biti nametnutni nepotrebni troškovi vezani ne samo za uvođenje fiskalnih kasa, nego i njihovog održavanja, kao i neophodnih radnji   u primeni normativa  za njihovo korišćenje kao i mogućih kazni u propuštanju istih.

Ističemo da se uvođenje obaveznih fiskalnih kasa u ovu oblast na početku fiskalizacije u Srbiji, vremenom pokazalo kao kontraproduktivano i neracionalano i kao takvo ukinuto. Sada ponovo , uprkos pretdhodnom iskustvu vraćamo se na ono što se pokazalo kao neopravdano. 

Iz svega navedenog uputili smo inicijativu Socijalno-ekonomskom savetu za odlaganje uvođenja novog modela fiskalizacije i za zanatlije kao što je to učinjeno i za advokate i taksiste dok se ne stvore uslovi za njihov zajednički ulazak u nov model evidentiranja prometa.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *