Bikicki prirodno vino d.o.o.

Uniji poslodavaca se pridružio još jedan novi član, a to je Bikicki prirodno vino d.o.o. Vinarija Bikicki osnovana je 2013. godine s idejom da ponudi etikete premijum vina proizvedenih na prirodan način iz sopstvenih vinograda na Fruškoj gori.

Bikicki vinogradi se nalaze u selu Banoštor na Fruškoj gori, vinarskoj meki Srbije. Nekada ostrvo u Panonskom moru, sada jedina planina koja se izdiže nad vojvođanskom ravnicom, Fruška gora prostire se na granici umerenokontinentalne i subkontinentalne klime. Zbog raznolikosti geološkog nasleđa naučnici je nazivaju ogledalom geografske prošlosti. U rimsko doba nosila je naziv Alma mons, što znači „plodna gora”. U XV veku bila je jedno od tri najpoznatija vinogorja na svetu.

Uz svo znanje i ogroman trud, suština Bikicki vina jeste u jedinstvenom teroaru na koji utiču zemlja, sunce, vetar, vazduh i sve ono što prati proces rasta i sazrevanja grožđa na padinama Fruške gore. Zbog te jedinstvene magije prirode, koja se baš tu u srpskoj meki vina dešava, pravljenje vina s minimumom intervencije, koje mnogi određuju kao hrabrost, za njih je jedini pravi izbor.

Bikicki proizvodi više od deset etiketa neobičnih imena, u neobičnim flašama i jako malim serijama. Tehnolog vinarije je Oskar Maurer koji radi fermentaciju isključivo na prirodnim kvascima i bez dodatnih enoloških sredstava u podrumu. Sa što manje sumpora, što iskrenija, prava terroir vina. Vina se ne filtriraju, i sva odležavaju u sudovima od prirodnih materijala: drvo, beton i keramika.  

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *