Približeni stavovi socijalnih partnera, konačan dogovor 28. avgusta na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije

Kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije održan je 23.avgusta 2024. godine, u Uniji poslodavaca Srbije. Na sastanku se razgovaralo o minimalnoj ceni rada , dogovorena je sednica Socijalno ekonomskog-saveta Republike Srbije za 28.avgust 2024. godine, i utvrđen dnevni red za istu.

Kolegijumu su prisustvovali Miloš Vučević, predsednik Vlade Republike Srbije, Siniša Mali, ministar finansija i članovi pregovaračkog tima iz Ministarstva finansija, Zoran Martinović, v.d. pomoćnika ministra – Sеktor za rad i zapošljavanjе, Miloš Nenezić predsednik Unije poslodavaca Srbije , Ljubisav Orbović predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije , Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenih granskih sindikata ” Nezavisnost”, i Dušan Petrović sekretar Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije.

Ministar finansija, Siniša Mali je istakao da postoji veoma velike stepen razumevanja između vih strana koje učestvuju u Socijalno-ekonomskom savetu, i da je glavno pitanje kako povećati minimalnu cenu rada shodno objektivnim parametrima koje to povećanje definiše. Stopa BDP u Srbiji ove godine je 4,5%, i to jedan od faktora koji utiče na visinu minimalne cene rada. Dodao je da je tema današnjeg sastanka bilo i pitanje da li postoji mogućnost da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

“Mi smo spremni da da napravimo i određeni ustupak najviše zbog toga što Vlada Republike Srbije obećava da će eventualnu razliku, koja nastane ukoliko izađemo iz okvira koje smo dali, nadoknaditi na određeni način, kao što je to činila i prethodnih godina, rekao je Miloš Nenezić, predsednik Unije.

“Što se tiče poslodavaca, mogu da kažem da smo kao i prethodnih godina  zadovoljni načinom na koji se vodi socijalni dijalog i nadam se da ćemo ove godine ipak doći do nekog kosenzusa na Socijalno-ekonomskom savetu , odakle treba da se da preporuka Vladi RS za iznos minimalne cene rada u 2025. Socijalno-ekonomski savet je zakazan, sednica će biti u sledeću sredu , i do tada ima vremena da približimo stavove što smo uradili i danas, i nadamo se da će to biti u konstruktivnom dijalogu”, dodao je on.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *