Razgovor o inspekcijskom nadzoru i prekršajnom postupku

U Uniji poslodavaca Srbije danas je održan razgovor o inspekcijskom nadzoru i prekršajnom postupku sa predstavnicima Prekršajnog suda u Beogradu i Inspektorata za rad. Da je tema dobro odabrana potvrdilo je interesovanje članova Unije: 20 članova uživo je pratilo razgovor, a 55 putem platforme Zoom, a postavljen je i zaista veliki broj pitanja.

Današnja info sesija organizovana je sa ciljem da se poslodavci detaljnije upoznaju sa praksom inspekcijskog rada i prekršajnog postupka, kako bi bolje odgovorili na izazove i sprečili potencijalne neprijatnosti.

„Kao sudije, mi nemamo prava da vas savetujemo o tome kako da postupate. Ali ono što možemo to je da govorimo o sudskoj praksi. Uostalom, odeljenje sudske prakse postoji u Prekršajnom sudu, to je mesto gde poslodavci  mogu da postave svako pitanje o tome šta ih zanima’’, rekla je predsednica Prekršajnog suda i sudija Olivera Ristanović.

Ona je ukazala poslodavcima na Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika koja se vodi kod Agencije za privredne registre jer svako pravno lice ima rok da od osnivanja prijavi stvarnog vlasnika, a mnogi poslodavci nisu upoznati sa ovom obavezom i stoga to predstavlja nenamerno činjenje ali proizvodi prekršajnu odgovornost.

Po rečima Anđelke Doležal, inspektorke za rad, u prošloj godini ova inspekcija sprovela je skoro 64.000 kontrola. U 5.200 slučajeva doneta su rešenja kojima je naloženo otklanjanje nedostataka. Prekršajni postupak pokrenut je 3.708 puta. Ova brojka pokazuje da prevashodna funkcija inspektorata nije kaznena, već da se na pravi način isprave nepravilnosti i uredi oblast kojom se inspektorat bavi.

Đuro Korlat, načelnik II odeljenja inspektorata za rad u Beogradu, podsetio je da se ova inspekcija pre svega bavi kontrolom sprovođenja Zakona o radu i Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Odnedavno se kao treći propis po učestalosti kontrole pojavio i Zakon o zapošljavanju stranaca, što potvrđuje utisak da se poslodavci sve češće odlučuju na zapošljavanje stranih državljana.

Naši članovi pokazali su veliko interesovanje za temu razgovora i postavili brojna pitanja. Između ostalog, na info sesiji odgovoreno je i na pitanje da li se obavezno pre prekršajnog postupka izdaje nalog za otklanjanje nedostataka; da li žalba na sadržinu zapisnika odlaže eventualni prekršajni postupak; kako izgleda inspekcijski nadzor, kao i vrste nadzora. Razgovaralo se o pravima i obavezama inspektora koji dolaze u nadzor, pravima i obavezama poslodavaca u prekršajnom postupku, institutima u postupku, zaštitnim merama, nelegalnom obavljanju delatnosti i dokazivanju, problemima koji proizilaze iz radnih odnosa, pristupanju dokumentima, kao i o drugim zakonskim obavezama poslodavaca.

Unija poslodavaca Srbije nastaviće i u narednom periodu da organizuje info sesije na teme koje direktno utiču na poslovanje preduzeća – članova Unije. Snimak današnjeg događaja možete pogledati ovde

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *