Povećanje minimalne cene rada je moguće samo do granice koja ne ugrožava dalje poslovanje preduzeća


Na današnjem sastanku pregovaračkog tima za utvrđivanje minimalne cene rada predstavnici Ministarstva finasija predložili su da se povećanje “minimalaca”može kretati maksimalno u rasponu od četiri do šest procenata, što su poslodavci spremni da prihvate uz predlog da se poveća i neoporezivi deo zarade tako da taj rast ne ugrožava poslovanje preduzeća u Srbiji.

“Unija poslodavaca Srbije sa punom pažnjom razmotriće ovaj predlog, sa spremnošću za kompromis, ali ne po svaku cenu i ne na način koji bi ugrozio normalno poslovanje preduzeća. Unija poslodavaca smatra da je moguće povećanje minimalne cene rada do šest odsto, koliko iznosi očekivani rast bruto društvenog proizvoda u 2021. godini, uz uslov da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća”, rekao je direktor Unije poslodavca Srbije i učesnik u ovim pregovorima Srđan Drobnjaković.

I u ovoj rundi pregovora članovi pregovaračkog tima Unije poslodavaca Srbije su istakli da u sklopu ovih pregovora treba doći do održivog rešenja, koje će uvažiti razumljivu želju sindikata da se zarada poveća, ali i realnu situaciju u privredi koja se našla na udaru pandemije koronavirusa.

“Pregovore nastavljamo u dobroj volji da se dodje do kompromisa, ali i sa jasnim stavom da je neprihvatljiv svaki dogovor koji bi doveo u pitanje poslovanje preduzeća, ugrozio radna mesta i samim tim obesmislio pregovore koji imaju za cilj poboljšanje položaja zaposlenih”, naveo je Srđan Drobnjaković.

Pregovori su otpočeli stavom sindikata za povećanje minimalne cene rada na 37.000 dinara, što je iz ugla poslodavaca neprihvatljivo, a posebno nakon istraživanja Unije poslodavaca Srbije gde je 85 % preduzeća ocenilo da nema prostora za bilo kakvo povećanje minimalca, zbog krize u poslovanju koju je izazvala aktuelna pandemija.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *