Obolelima od Covid-a 72% firmi isplaćivalo pune zarade

U prethodna dva meseca čak 92% preduzeća imalo je zaposlene na bolovanju zbog Covid-19. Od toga, 72% poslodavaca isplaćivalo je puni iznos zarade tokom trajanja bolovanja zaposlenog, pokazala je anketa koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije među skoro 300 vlasnika i direktora firmi svih veličina, od preduzetničkih, do velikih kompanija.

Kod tri četvrtine poslodavaca, bolovanje zaposlenih trajalo je do 3 nedelje, a kod jedne četvrtine duže od toga. U 65% anketiranih preduzeća zabeležen je gubitak usled odsustva zaposlenih zbog Covid-19, najviše u prerađivačkoj industriji, a mereno prema veličini firme najviše su pogođena mikropreduzeća.

Na pitanje kako su rešavali problem nedostajućih radnika, većina anketiranih odgovara da se odlučila za preraspodelu posla među preostalim zaposlenima (72%). Njih 15% moralo je da smanji obim poslovanja, a 8% je angažovalo nove radnike. Neki su skratili radno vreme, ili uputili zaposlene na rad od kuće.

U komentarima na aktuelnu situaciju i preporuku Vlade Srbije da firme isplaćuju 100% zarade radnicima obolelim od virusa Covid-19, velika većina poslodavaca ocenjuje nelogičnim pravljenje razlike među radnicima sa različitim dijagnozama, od kojih neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je Covid-19. I pored toga, čak 81% mikro i malih preduzeća isplaćuje 100% naknadu zarade tokom bolovanja zbog Covid-19.

U preporukama nadležnim organima, izdvajaju se sledeće:

  • da država donese i sprovodi jasnu strategiju u borbi protiv pandemije
  • da intenzivno radi na postizanju visoke stope vakcinisanosti
  • da za zaposlene koji su privremeno sprečeni za rad zbog kovida 19 poslodavac isplati zakonom predviđenih 65% zarade, a ostatak do pune plate da doplati država
  • da se umanje poreske obaveze i pomere rokovi za njihovo plaćanje

Navedena anketa deo je redovnih aktivnosti Unije poslodavaca Srbije, koja od početka krize izazvane pandemijom redovno prati stanje u privredi naše zemlje. Na osnovu dobijenih rezultata Unija informiše nadležne organe i pokreće odgovarajuće inicijative za poboljšanje položaja preduzeća i njihovu lakšu borbu protiv posledica pandemije.

Detaljnije anketu možete pogledati ovde.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *