Novi paket mera pomoći za saniranje posledica pandemije korona virusa

Ministar finansija Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić danas su ispred Vlade Srbije predstavili novi,treći paket mera pomoći za saniranje posledica pandemije korona virusa. Ovim paketom predviđena je direktna novčana pomoć kako građanima tako i privredi.

Novi paket mera podrazumeva isplatu tri puta po pola minimalca za zaposlene, isplatu 60 evra punoletnim građanima, 50 evra penzionerima kao i sektorsku pomoć i nove kredite iz garantne šeme za privredu, a sve to u vrednosti od 249,4 milijarde dinara.

Pomoć privredi u vidu isplate tri puta po pola minimalca ovaj put će obuhvatiti kako preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća tako i velika preduzeća. Isplata pola minimalne zarade zaposlenima odnosi se na martovske, aprilske i majske zarade, a po navodima ministra finansija već 8. aprila se očekuje isplata za martovsku platu.

Prijava za ovu vrstu pomoći biće moguća od 1. marta kada će biti ustanovljen jednostavan obrazac preko sajta Poreske uprave gde će firme biti u mogućnosti da se svaki put prijave  za pomoć za prethodni mesec. Uslovi za dobijanje ove pomoći jesu da preduzeće ne otpusti više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade. I drugo, oni koju uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi.

Dodatna podrška i pomoć odnosiće se i na sektor ugostiteljstva i turizma, gde će ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i rent-a-car agencije dobiti još jednu celu minimalnu zaradu i to u julu mesecu. Druga sektorska pomoć obuhvata sve gradske hotele gde će svaki hotel dobiti 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po sobi odnosno smeštajnoj jedinici. Što se tiče sektora autoprevoznika, oni će kako je i pre bilo najavljeno dobiti 600 evra za svaki autobus, a mera će se sprovoditi kroz 6 mesečnih isplata. Prema rečima ministra finansija javni poziv za autoprevoznike će biti u narednih desetak dana, preko Ministarstva saobraćaja, a prve isplate od aprila.

Mali je najavio i dve garantne šeme-bankarske kredite privrednicima uz garanciju države. Jedno je proširenje prošlogodišnje garantne šeme sa 500 miliona evra, a druga je takođe od 500 miliona evra namenjenih firmama u najvećem problemu.Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama, a u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

Što se tiče pomoći građanima ona podrazumeva isplatu novčane pomoći, ovaj put u iznosu od 60 evra i odnosi se na sve punoletne građane. Ova jednokratna pomoć kao što je ranije najavljeno biće isplaćena u dva puta po 30 evra, u maju i novembru. Već krajem aprila biće omogućene prijave preko call centra ili interneta. Potrebno je prijaviti se samo jednom, da bi prijava važila za obe uplate. Penzioneri će pored pomenutih 60 evra dobiti i dodatnih 50 evra pomoći.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *