Miloš Nenezić na sastanku COPRES-a u Pragu

Drugi ovogodišnji sastanak predsednika 40 federacija članica BusinessEurope-a je održan 2-3. juna 2022. u Pragu, s obzirom na to da će Češka Republika preuzeti predsedavanje Evropskom unijom u drugoj polovini 2022. godine. Sastankom Saveta predsednika (COPRES) je predsedavala konfederacija privrednika Češke Republike, a Uniju poslodavaca Srbije predstavljao je predsednik Miloš Nenezić.

Miloš Nenezić i Fredrik Person

Tokom dvodnevnih razgovora članovi COPRES-a su razmatrali aktuelne prilike i njihov efekat na poslovanje preduzeća. Održana su dva okrugla stola, pri čemu je tema jednog okruglog stola bila Rastuće cene i inflacija: uticaj na preduzeća i zarade, dok je tokom drugog fokus bio na Ekonomskoj konkurentnost u novom svetskom poretku. Takođe je napravljen osvrt na ekonomske posledice rata u Ukrajini i porasta cena energije i hrane na globalnom nivou.

Skup federacija članica BusinessEurope-a je u posebnom obraćanju pozdravio Premijer Češke Republike, Petr Fiala, koji se u svom izlaganju i kratko osvrnuo na aktuelna dešavanja. Zaseban sastanak održan je u Parlamentu sa Ministrom industrije, Jozefom Sikelom.

Članovi COPRES-a su, na nivou samog BusinessEurope-a, doneli dve važne odluke. Naime, u okviru redovnih internih procedura, izglasana je promena Predsednika koja će se obaviti 1. jula 2022. godine kada će na čelo ove organizacije stupiti Fredrik Person. Gospodin Person je predsednik Konfederacije švedskih preduzeća i član COPRES-a, a na poziciji Potpredsednika BusinessEurope-a je od 2020. godine.

Takođe su usvojene izmene Statuta BusinessEurope-a, kao posledica Bregzita. Naime, izlaskom Ujedinjenog kraljevstva iz članstva u Evropskoj uniji, nametnula se potreba da se redefiniše članstvo poslodavačke organizacije ove zemlje (CBI). U tu svrhu je dodata nova kategorija članstva, za bivše punopravne članove koji su iz država koje više nisu članice Evropske Unije. Na osnovu ove izmene Statuta i potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, CBI će od sledeće godine imati status pripojenog člana.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *