Povećanje minimalne cene rada izvesno – pregovori u toku

Socijalno-ekonomki savet - Darija Kisić Tepavčević - Miloš Nenezić - Unija Poslodavaca Srbije

Na današnjem sastanku Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nije zauzet stav o minimalnoj ceni rada u 2022. godini – rekao je predsedavajući tog tela Miloš Nenezić i najavio sledeći sastanak za ponedeljak, 23. avgust.

Nenezić, koji je i predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS), rekao je da u SES još stižu predlozi i mišljenja sa lokala od sindikalnih i poslodavačkih organizacija i da ovo republičko telo na taj način pospešuje i socijalni dijalog.

Inače, stavovi pregovaračkih strana – da će do povećanja cene minimalnog rada doći, su jedinstveni, ali se predstave o procentu povećanja i načinu njegove implementacije razlikuju. O tome je bilo reči na prvoj rundi tripartitnih pregovora 17. avgusta u prostorijama Unije poslodavaca Srbije.

Da podsetimo, ministar finansija Siniša Mali u medijima je izjavio da država namerava sledeće godine da poveća iznos minimalne cene rada iznad 35.000 dinara. S druge strane, predstavnici sindikata su jedinstvenog stava da “minimalac” mora biti najmanje u visini minimalne potrošačke korpe, što bi značilo rast minimalne cene rada za oko 20%, a stav poslodavaca, izražen u anketi koja je sprovedena tokom leta, je da postoji potreba za povećanjem minimalne zarade, ali da su za to nužni ustupci države u pravcu smanjena poreza i doprinosa na minimalnu zaradu. Rast “minimalca” bi, po mišljenju poslodavaca, najviše mogao biti u visini procenjenog BDP-a što je oko 6%.

Ministarka Kisić Tepavčević je izjavila da dosadašnji povoljni indikatori ekonomskog napretka ukazuju da je moguće da se ta cena poveća, ali je suština da treba da bude održiva i stabilna.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *