Povećanje minimalne cene rada moguće uz smanjenje dažbina na plate

Da bi privreda mogla da isplati povećanu minimalnu cenu rada, nužno je umanjenje poreza i doprinosa na zaradu. Ovakav stav iznelo je čak 87% preduzeća u ANKETI koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije.

Pregovori Unije poslodavaca Srbije, reprezentativnih sindikata i Vlade Srbije o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu treba da počnu prvih dana avgusta, a Unija tradicionalno pre početka pregovora istražuje stavove preduzeća o ovoj temi.

Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca 68,3% složilo se sa ocenom da su se stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada i ovaj udeo je za 5% veći nego prethodne godine. Nešto manje od trećine poslodavaca (31,7%) smatra da za povećanje ne postoje uslovi.

Od poslodavaca koji smatraju da ima uslova za povećanje minimalca, najveći deo (19,8%) smatra da je optimalno povećanje između 9 i 12%. To znači da bi neto minimalna mesečna zarada iznosila oko 41.500 dinara. Za povećanje do 5% izjasnilo se 4,5%, od 6 do 8% 12,4%, od 13 do 15% prihvatilo bi 12,7% anketiranih, a rast minimalca iznad 15% podržava 17,8% poslodavaca kojima je prihvatljivo povećanje minimalca.

Koliko bi trebalo da bude minimalno povećanje cene rada po času?

Kao meru koja bi pomogla preduzećima da isplate povećanu minimalnu cenu rada, ogromna većina anketiranih vidi umanjenje poreza i doprinosa na plate. Sledeća mera koja bi bila značajna za privredu je povećanje neporezivog dela zarade, a zatim i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Od preduzeća koja su ocenila da nema uslova za povećanje minimalne cene rada, ubedljiva većina (čak 81% njih, odnosno četvrtina ukupnog broja anketiranih) smatra da bi time ugrozili poslovanje preduzeća. Smanjenje broja zaposlenih najavljuje 39%, odnosno preko 12% od ukupnog broja učesnika u anketi).

U ovogodišnjoj anketi Unije poslodavaca Srbije učestvovalo je 356 preduzeća, koja zapošljavaju više od 44.000 ljudi. Detaljnije rezultate istraživanja možete pogledati OVDE

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *