16. sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora EU-RS

16. sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora (JCC), koji je održan u Beogradu, otvorili su kopredsedavajući Boško Savković- generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije i Tasos Japanis- generalni sekretar Sindikata poljoprivrednika Panagrotkis.

JCC je telo, sastavljeno od predstavnika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK), predstavnika socijalnih partnera i organizacija civilnog društva, koje promoviše dijalog i saradnju između ovih subjekata u EU i Srbiji. Ovaj dijalog i saradnja obuhvataju sve relevantne aspekte odnosa između EU i Srbije u procesu pregovora o pristupanju. Prisutnima su se obratili Oliver Ropke, predsednik Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta i Laurenciu Plosceanu, potpredsednik Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta i član evropske strane JCC.

Na 16. sastanku je razmatrano trenutno stanje u odnosima EU-Srbija i procesu pristupanja, uz učešće Emanuela Giaufreta- šefa delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji i Miroslava Gačevića- v.d. pomocnika ministra, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije.

 Na samom kraju je usvojena Zajednicka deklaracija čije se ključne tačke odnose na napredak u pregovorima za pristupanje, pitanja bezbednosti u Srbiji i regionu, porast nasilja u zemlji, stanje medijskih sloboda pre i nakon usvajanja novih medijskih zakona kao i na društvene uslove pred predstojeće izbore. Deklaracija se bavi i stanjem u srpskom pravosuđu, socijalnim dijalogom i reformama u oblasti rada.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno da se donose zakoni koje će odmah pratiti i podzakonski akti kako bi zakoni mogli biti primenjivi u praksi, kao i da se mora više insistirati na socijalnom dijalogu, jer se vrlo često desava da se odluke donose bez konsultacije socijalnih partnera.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *