11. sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora EU-RS

Posle skoro godinu dana pauze Zajednički konsultativni odbor EU-RS (ZKO) je 5. februara 2021. održao virtuelni sastanak.

Kopredsedavajući ZKO je bio Boško Savković, generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije, a prisutnima su se obratili i NJ.E. Ana Hrustanović, ambasadorka RS pri EU, NJ.E. Sem Fabricio, šef Delegacije EU u RS, Jugoslav Milačić, v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije i Hristos Makridis, zamenik šefa Odseka  za Srbiju, Direktorat za susedsku politiku i pregovore o  proširenju.

U sklopu diskusije o trenutnom stanju u odnosima između EU i Srbije i procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji konstatovano je da u poslednjih godinu dana nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje, ali da je Srbija usvojila izmenjenu metodologiju pregovora. Naglašeno je da bi Srbija trebala da unese dodatnu dinamiku u pregovarački proces koji kao osnovu u prvom pregovaračkom klasteru ima vladavinu prava i ekonomske kriterijume. Takođe je naglašeno da se očekuje nastavak reforme sudstva, jačanje slobode izražavanja i slobode medija ali da su od podjednake važnosti teme poput zelene ekonomije i digitalne ekonomije.

U drugom delu sastanka ZKO je usvojio Zajedničku deklaraciju kojom je pozdravljeno donošenje izmenjenih Akcionih planova za poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost), ali je takođe izražena zabrinutost zbog velikog broja odbačenih komentara u oblasti borbe protiv korupcije. Isto tako, Deklaracijom je upućen glasan apel za snažno, samostalno i pravedno funkcionisanje nezavisnih institucija. Posebna pažnja posvećena je Zaštitniku građana, Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agenciji za sprečavanje korupcije i Regulatornom telu za elektronske medije. Tekst Deklaracije na engleskom jeziku možete preuzeti ovde.

Boško Savković, generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije i kopredsedavajući ZKO-a, je na kraju sastanka zahvalio izlagačima i podsetio na to da srpskim članovima mandat uskoro ističe. Tim povodom, socijalni partneri su već imenovali svoje predstavnike za novi saziv, dok se među predstavnicima treće grupacije organizacija civilnog društva očekuju izbori u narednom periodu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *