Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

U Uniji poslodavaca Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, organizovan je seminar na temu novina koje donosi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.

Stručni deo seminara je vodila i davala odgovore na mnogobrojna pitanja poslodavaca savetnica Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Biljana Đurić, dok su se u uvodnom delu učesnicima obratili i predstavnici Inspektorata za rad Prof. dr Saša Perišić, pomoćnik direktora i Goran Marković, načelnik u Inspekciji rada ukazavši na neke od bitnih zakonskih promena.

Obraćajući se učesnicima skupa Nebojša Miletić, predsednik Sektora za bezbednost i zdravlje na radu Unije poslodavaca Srbije, istakao je da na svakom poslu bezbednost i zdravlje na radu mora da bude na prvom mestu, te da jedino pravilnom i blagovremenom primenom preventivnih mera, možemo zaštititi živote i zdravlje svih učesnika u procesu rada. Istovremeno je još jednom pozvao poslodavce da preko naše organizacije dostave svoje predloge u vezi sa podzakonskim aktima koji su u pripremi, a trebalo bi da konkretnije regulišu pojedine zakonske oblasti.

Odziv od oko 200 učesnika na ovom događaju – što lično u sedištu Unije, što preko online platforme, govori da poslodavci Srbije oblasti bezbednosti i zdravlju na radu pristupaju veoma ozbiljno.

S druge strane, veliki broj pitanja i nedoumica, dostavljenih pre početka seminara, ali postavljenih i direktno predstavnici Uprave za bezbednost i zdravlje na radu na samom događaju, upućuju na to da se ovom propisu i oblasti uopšte, mora posvetiti posebna pažnja i da je bitno razjasniti sve eventualne nejasnoće, kako bi se isti dosledno primenio.

U tom smislu, sa namerom da poslodavce informišemo kako da se na odgovarajući način pripreme za nove zakonske obaveze i odgovornosti, Unija poslodavaca Srbije u narednom periodu planira seminare po specifičnim oblastima koje donosi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonska akata koja su u pripremi, poput onih na temu obaveznih obuka u oblasti BZR koje poslodavci moraju da organizuju za svoje zaposlene, postupka izdavanja dozvola za visoko rizične poslove, licenciranja za inženjera zaštite na radu, rada od kuće i rada na daljinu i drugo.

Istovremeno upućujemo poziv poslodavcima da nam dostave svoje inicijative i predloge u cilju unapređenja ove oblasti uz očuvanje povoljnog polovnog okruženja za održiva preduzeća.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *