Uredbom napravljen korak napred, ali potrebno i dugoročno rešenje

Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata predstavlja pozitivan korak u odnosu na prethodni status ograničenih cena za krajnjeg potrošača.

Limitiranje marže maloprodajnih objekata na 6 dinara po litru omogućiće da se zadrži stabilno snabdevanje tržišta, uz rast cena koji je moguć (u skladu sa kretanjem cena nafte na svetskim berzama), ali bez prevelikih naglih skokova. Sa druge strane, ovako ograničena marža predstavljaće i izazov za trgovce da pronađu svoj model poslovanja, jer je, na primer, na tržištu Hrvatske marža limitirana na dvostruko veću vrednost.

Unija poslodavaca pozdravlja odluku države da iznos akcize smanje za 20% u odnosu na dosadašnja zahvatanja, kao i da ograniči cenu dizela za poljoprivrednike. Poslodavci istovremeno podsećaju na potrebu dugoročnog rešavanja ovog pitanja, a što je je Unija već pokrenula kroz svoju raniju inicijativu. Poslodavci smatraju da je potrebno definisati veće i trajno smanjenje akcize za poljoprivredu i za preduzeća koja se bave transportom. Posebno je složena situacija za poslovanje u agraru, s obzirom na to da je cena veštačkog đubriva već značajno povećanja, istovremeno je privremeno zabranjen izvoz jednog broja kultura, a na drugoj strani raste i troška goriva zbog skoka cena naftnih derivata.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *