Unija poslodavaca Srbije na godišnjoj skupštini Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE)

Skupština Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE) održana je 01. juna 2021. godine. U svetlu postojećih ograničenja zbog pandemije Sednica je održana virtuelno, a konsultacije o radnom materijalu su održane tokom dana koji su joj prethodili. Tradicionalno, sednica Skupštine IOE se održava na početku godišnje Konferencije Međunarodne organizacije rada (MOR).

Najveći deo angažovanja IOE-a u godini između 2 sednice Skupštine je bio posvećen socijalnoj zaštiti i industrijskim odnosima koji su posebno uzdrmani efektima poslednje krize. Izveštaj o radu je takođe podvukao već desetu godišnjicu rada u okviru teme “biznis i ljudska prava” koja je u velikoj meri okupirala diskusije na međunarodnom nivou tokom poslednje decenije, sa različitih aspekata. Kada su u pitanju organizacije i partneri sa kojima je IOE sarađivao u proteklom periodu, primat imaju MOR i srodne organizacije koje se bave pitanjima relevantnim po svet rada.

Ovogodišnja Skupština je bila izborna, pa su prisutni članovi izabrali gospođu Mišel Parmeli (SAD), koja je, inače, na poziciji Zamenika izvršnog direktora Deloitte Global-a, za novu Predsednicu IOE-a. Time je ona postala prva žena vršilac ove funkcije u istoriji IOE-a. Takođe su izabrani nov IOE Potpredsednik za MOR (Nemačka) i pet Regionalnih potpredsednika za Južnu Ameriku (Brazil), Aziju – Tihi okean (Japan), Severnu Ameriku (SAD), Afriku (Kenija) i Evropu i Centralnu Aziju (Švajcarska). Izabrani potpredsednici su po funkciji takođe članovi Upravnog odbora IOE-a, pored dodatna 2 predstavnika svakog Regiona. Kada je u pitanju Evropa, dodatni članovi su iz Slovenije i Norveške. Na mesto Blagajnika IOE-a je ponovo izabran predstavnik Švajcarske.

Međunarodna organizacija poslodavaca – International Organisation of Employers (IOE) osnovana je 1920. godine i to je jedina organizacija koja predstavlja interese poslodavaca u oblasti radno-socijalnih pitanja na međunarodnom nivou. Danas je u njenom članstvu 150 nacionalnih udruženja poslodavaca. Unija poslodavaca Srbije je postala punopravan član IOE-a 2006. godine, nakon što je Republika Srbija stekla status suverene države.

IOE deluje kao sekretarijat poslodavačkoj grupi za vreme Međunarodne konferencije rada i za vreme zasedanja Administrativnog saveta MOR-a. Takođe, pomaže osnaživanju nedovoljno razvijenih poslodavačkih organizacija u celom svetu i svojim članovima pruža tehničku pomoć u vezi radno-socijalnih tema, organizuje konferencije, seminare i treninge na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Od velike je vrednosti i to što ova organizacija predstavlja najveću globalnu poslovnu mrežu putem koje su informacije dostupne svim udruženjima poslodavaca u svetu i putem koje te članice mogu razmenjivati međusobna iskustva.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *