Uloga socijalnog dijaloga u smanjenju nejednakosti u svetu rada

Međunarodna konferencija “Uloga socijalnog dijaloga i njegovih institucija u borbi protiv nejednakosti u svetu rada” je održana u AtIni 23. i 24. novembra 2023. godine, pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije rada (ILO) i Međunarodne asocijacije ekonomskih i socijalnih saveta i srodnih institucija (AICESIS), uz podršku domaćina, Ekonomskog i socijalnog saveta Grčke (OKE).

Uniju Poslodavaca Srbije je predstavljao Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije.

Konferencija je okupila preko 150 učesnika i govornika iz različitih delova sveta, uključujući predstavnike vlada, poslodavaca i radnika iz nacionalnih ekonomskih i socijalnih saveta, stručnjake iz međunarodnih organizacija, predstavnike Međunarodne organizacije rada, nezavisne stručnjake i druge relevantne aktere.

Nakon svečanog otvaranja usledili su paneli sa tripartitnim predstavnicima nacionalnih ekonomskih i socijalnih saveta i sličnih institucija, kao i paneli sa stručnjacima iz međunarodnih organizacija socijalnih partnera poput Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE) i Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC).

Tokom događaja, fokus je bio na diskusiji o ulozi socijalnog dijaloga u rešavanju nejednakosti u svetu rada, uz naglasak na aktivnostima koje nacionalne institucije socijalnog dijaloga mogu preduzeti kako bi se ovom problemu suprotstavili.

Na konferenciji je usvojena deklaracija sa preporukama za akciju ekonomskih i socijalnih saveta i sličnih institucija kako bi se ojačala uloga socijalnog dijaloga u rešavanju problema nejednakosti u svetu rada.

Ovaj skup je još jedan korak ka promovisanju inkluzivnog socijalnog dijaloga i istraživanju rešenja za globalne izazove nejednakosti, te jačanju saradnje između nacionalnih institucija socijalnog dijaloga širom sveta.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *