Ukidanje parafiskalnih nameta šansa za oporavak privrede

Mediji o Unija poslodavaca Srbije - UPS 2007

“Kako će teći oporavak srpske privrede, umnogome zavisi i od toga kojim tempom će se oporavljati evropske zemlje”, rekao je Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije za Nova.rs i dodao da će se privrednici, sa istekom pomoći kroz davanje minimalca (a što je završeno 7. jula), suočiti sa pojačanim izazovom kako da pokriju troškove poslovanja.

“Prostor za rasterećenje privrede je i u segmentu republičkih i lokalnih parafiskalnih nameta koji se stalno povećavaju. Takvih dažbina trenutno ima više od 500. Ukidanjem nekih od njih olakšalo bi se privredi da prebrodi izuzetno težak period koji nas čeka.”

Ako ne popusti pandemija, sledi talas otpuštanja, saglasni su predstavnici sindikata i poslodavaca. O tome je izveštavao list Danas, a među sagovornicima je bio i član predsedništva UPS Nebojša Atanacković.

O novim predlozima Unije poslodavaca Srbije o načinu na koji država može pomoći privredi bez novčanih davanja govorio je predsednik Izvršnog odbora UPS Andreja Brkić za Al Jazeera.

Rezultati istraživanja koje je sprovela Unija poslodavaca Srbije, sa jedne, i USAID u saradnji sa Privrednom komorom, sa druge strane, se apsolutno poklapaju, o čemu je u jutarnjem programu Radio Beograda (izjava predstavnika USAID počinje na 1:37:35, a predstavnika UPS na 1:52:05), govorio član predsedništva Unije Slobodan Đinović.

Tema medija prošle nedelje je bilo i stupanje na snagu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave širenja epidemije zarazne bolesti. O tome da cilj Pravilnika nije kažnjavanje već unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu, za TV Prva, a što je preneo B92, je govorio Nebojša Miletić, predsednik Sektora za bezbednost i zdravlje na radu i član predsedništva Unije poslodavaca Srbije.

O ovoj temi izveštavao je i RTS, čiji je gost u Jutarnjem programu i Dnevniku bio predsednik UPS Miloš Nenezić. On je istakao da će primena Pravilnika poskupeti i otežati proces rada. U izjavi za list Danas Nenezić je istakao: “U određenim delatnostima, gde je tehnološki postupak definisan tako da su mere teško primenljive, poslodavci su preduzeli sve što je moguće od mera zaštite, tako da mere jesu prihvatljive, pogotovo kada znamo šta im je cilj.“

Poskupljenje goriva takođe je bilo važna tema za poslodavce. U odnosu na prethodni mesec litar je skuplji za sedam dinara. O ovome je za Blic govorio Nebojša Atanacković, počasni predsednik UPS.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *