Samo 15% poslodavaca prihvata povećanje minimalne cene rada

Istraživanje stavova poslodavaca o minimalnoj ceni rada - Unijaposlodavaca Srbije 2020_

Osamdeset pet posto privrednika protivi se povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega petnaest posto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Ovo je rezultat istraživanja stavova poslodavaca koje je protekle nedelje sprovela Unija poslodavaca Srbije. Takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46% anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatljivo. Ovolika razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta. Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, jer bi preduzeća bila manje opterećena i povećanje plata ne bi uticalo na njihovu konkurentnost. Kratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika.

Kompletno istraživanje (PDF) možete da preuzmete na ovom LINKU.

U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 osobe i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

Tokom jula Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Republici Srbiji. Pregovori sa predstavnicima Vlade Republike Srbije i sindikatima počinju tokom avgusta, a u septembru u okviru Socijalno-ekonomskog saveta RS razmatra se visina minimalne cene rada za 2021. godinu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *