Reformom obrazovnog sistema do poboljšanja statusa zaposlenih u delatnosti obrazovanja

Na redovnoj sednici Socijalno-ekomomskog saveta Republike Srbije zaključeno je da je neophodna sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema Srbije, sa ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja kao i statusa zaposlenih u delatnostima obrazovanja.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, podsetio je prisutne da je Unija poslodavaca Srbije inicirala reformu obrazovnog sistema, da je Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije tu inicijativu prihvatio kao i inicijative reprezentativnih sindikata koje se odnose na poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih.

Sektor obrazovanja se odražava na sve nas i potrebno je sprovesti reformu na adekvatan način imajući u vidu ne samo materijalni status zaposlenih već i kvalitet koji oni pružaju, odnosno daju, onima koji se nalaze u obrazovnim institucijama. Nezadovoljstvo poslodavaca je izuzetno visoko u odnosu na kadar koji se pruža na raspolaganje jer se trenutni kadar obrazuje prema profesorskom i nastavničkom kadru, a ne u skladu sa potrebama privrede i društva u celini”, istakao je Nenezić.

Naglasio je da je veoma važno da se inicijative koje su usvojene na sednicama Socijalno-ekonomskog saveta moraju sprovoditi od strane resornih ministarstava i da socijalni partneri moraju biti uključeni u rad radnih grupa za izradu nacrta zakona u svim ministarstvima.

Osvrćući se na uticaj krize na rast inflacije i cena istakao je da je rešavanje problema birokratskih procedura nešto što moramo da rešimo, i da to ne zavisi ni od kakve krize već od nas samih.

 „Svaka kriza izaziva niz neprijatnosti i daje određene šanse, određeni proizvođači su sprečeni da izvoze ali se stvara prostor za druge. Kada se taj prostor napravi neophodno je da se reaguje odmah, a nas u tome sprečavaju birokratske procedure. Unija poslodavaca Srbije je inicirala pojednostavljenje ovih procedura ali je neophodno sistemsko rešenje.“

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, sistemom rotacije, za predsedavajućeg ovom telu do aprila 2024. godine, izabran je  predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Takođe, Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije je sa zadovoljstvom prhvatio predlog Nacionalnog, ekonomskog i socijalnog saveta Mađarske za uspostavljanje bilateralne saradnje dva saveta.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *