Reforma obrazovnog sistema Srbije prioritet Unije poslodavaca Srbije u 2022.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije i predsednik Skupštine Privredne komore Srbije, Miloš Nenezić, je na skupu Regionalne privredne komore Rasinskog okruga istakao da su pregovori o reformi obrazovnog sistema Srbije preko Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije zvanično započeli u decembru 2021. godine.

“Obrazovni sistem moramo da promenimo korenito, a u skladu sa tim i Nacionalnu službu za zapošljavanje. Privreda i društvo da daju planove da se školski tj.obrazovni sistem promeni i da se aktivno prati i prilagođava promenama na tržištu.”

Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije

Podsećamo da je u inicijativi Unije poslodavaca, na osnovu koje su pokrenuti razgovori o reformi obrazovnog sistema, navedeno je da se „Republika Srbija suočava sa višegodišnjim raskorakom između ponude i potražnje za radnom snagom, sa velikim brojem diploma koje nisu upotrebljive u praksi, sa deficitarnošću pojedinih zanimanja, nedostatkom znanja i veština, nedovoljnom mobilnošću radne snage, prevaziđenom nomenklaturom zanimanja. Da bi se ovaj problem rešio neophodno je usaglasiti programe obrazovanja sa potrebama tržišta rada, jer u suprotnom oni će biti kočnica bržem privrednom rastu, novim visokotehnološkim investicijama, konkurentnosti domaće privrede“.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *