Reformom obrazovanja do smanjenja deficita kadrova u Sektoru saobraćaja

Neophodnost sveobuhvatne reforme obrazovnog sistema sa ciljem smanjenja deficita kadrova u Sektoru saobraćaja je zaključak okruglog stola „Obrazovanje u sektoru saobraćaja“. Naglašeno je da nedostatak kvalifikovanog, odnosno kvalitetnog kadra prisutan u svim vidovima transporta

Obrazovanje u sektoru saobraćaja je od izuzetne važnosti za održivost transportne delatnosti, kvalitet usluga, konkurentnost privrede, bezbednost saobraćaja i korisnika transportnih usluga. Sistem obrazovanja mora biti programski, funkcionalno i sistemski kreiran na način da bude podrška privrednim procesima, daljem razvoju i primeni novih tehnologija u poslovnim procesima.

Kroz zajedničko angažovanje, dijalog i jaku podršku svih socijalnih partnera potrebno je sprovesti sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema u Republici Srbiji koja će biti u skladu sa potrebama privrede i potrebama društva u celini, a ne prema resursima obrazovnih institucija.

Cilj reforme bi bio izgradnja institucionalnog okvira koji će postaviti sveobuhvatni kontekst i uslove u kojima će mladima biti omogućeno  kvalitetno obrazovanje i mogućnost da se po završetku formalnog obrazovanja, u kratkom roku,  zapošljavaju na adekvatnim radnim mestima.

Kao veoma značajna istaknuta je uloga Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i kontinuirano insistiranje da ona postane mnogo aktivniji inicijator u praćenju, analiziranju tržišta rada i davanju konstruktivnih predloga u ovoj oblasti. Predloženo je da NSZ proširi mere aktivne politike zapošljavanja usmerene na mlade kao i budžetska  izdvajanja sa ciljem brzog i efikasnog povezivanja poslodavaca i mladih bez radnog iskustva.

Kako bi se sprovela kvalitetna reforma od ključnog značaja je uspostavljanje kontinuirane saradnje obrazovnih institucija sa poslodavcima sa ciljem ranog upoznavanja mladih sa traženim zanimanjima, organizovanja praktičnih nastava i praćenja tehnoloških promena u privredi i usklađivanje školskih programa.

Okrugli sto je održan u Uniji poslodavaca i svoj doprinos u diskusiji su dali predstavnici poslodavaca drumskog, železničkog i logističkog sektora, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbednost saobraćaja, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Akademije strukovnih studija, Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zajednice srednjih saobraćajnih škola, Železničke tehničke škole, CPC centara za obuku profesionalnih vozača i Asocijacija auto škola.

Ispred Unije poslodavaca Srbije domaćini okruglog stola su bili Andreja Brkić predsednik Izvršnog odbora, Zoran Netković predsednik Sektora saobraćaja, Goran Aleksić član Izvršnog odbora Unije kao i Mirko Vučinić član Upravnog odbora Unije poslodavaca Vojvodine.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *