Poslodavci traže hitnu implementaciju inicijative o poreskom kreditu za privredu  

Na 22. sednici Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije, čiji je predsednik Andreja Brkić, razgovarano je o aktuelnim ekonomskim i razvojnim temama,  razlozima usporenog privrednog rasta u Srbiji i problemima sa kojima se poslodavci sreću u svakodnevnom radu. 

Poreski kredit : predlog za vraćanje poreskog kredita je već razmatran i usvojen u okviru Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije 2018. godine i prosleđen direktno Ministarstvu finansija. U julu 2022. predlog je prosleđen Ministarstvu privrede za Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji .Vraćanje poreskih kredita u poreski sistem omogućilo bi intenzivniji razvoj preduzeća iz sopstvenih izvora, kao što je to u prošlosti već bila dobra praksa. 

Unija poslodavaca Srbije pozdravlja ponovnu aktuelizaciju teme poreskih kredita za investiranje u osnovna sredstva, od strane drugih poslovnih udruženja.Ova vrsta poreske olakšice nije samo interes poslodavaca, već i društva u celini, jer generiše nova radna mesta i bolje uslove rada, takođe.

Žene u preduzetništvu : Prema Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, jaz rodne neravnopravnosti je produbljen posle pandemije na globalnom nivou – žene i dalje zarađuju manje od muškaraca, teže dolaze do posla, kao i do izvora finansiranja ukoliko su preduzetnice. Ova tema je sve aktuelnija i u privredi Srbije, zbog čega će IO Unije intenzivirati svoj rad na poboljšanju položaja žena u privredi i na tržištu rada.

Parafiskalni nameti u zdravstvu – Usklađivanje našeg zakonodavstva sa EU često dovodi do problema u praksi – ovoga puta, Sektor medicinske i farmaceutske privrede Unije poslodavaca Srbije priprema inicijativu o ukidanju dodatne naplate metričkog merenja mediciinskih aparata, neosnovano nametnut Zakonom o metrologiji. Ovo naročito iz razloga što zdravstvene ustanove već plaćaju ovlašćenim servisima kontrolu tehničke ispravnosti svakog svog uređaja. Izvršni odbor UPS smatra da je zahtev Sektora opravdan i najavljuje pokretanje Inicijative za ukidanje ovog parafiskalnog nameta.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *