Vraćanje poreskog kredita – put do novih investicija

Privrednici okupljeni oko Unije poslodavaca Srbije i dalje insistiraju na izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica kako bi se omogućilo ponovno korišćenje poreskog kredita na osnovu nabavki osnovnih sredstava.

Predložena izmena bi imala pozitivan uticaj na nova ulaganja najviše kod mikro, malih i srednjih preduzeća jer bi mogli lakše osavremeniti opremu i osnovna sredstava u svojim preduzećima.

Ovaj predlog je već razmatran i usvojen u okviru Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije 2018. godine i prosleđen direktno Ministarstvu finansija, a najnovije kao predlog Ministarstvu privrede za Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji ( jul 2022. godine).

Podsećanja radi 2013. godine Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, (“Sl. glasnik RS”, br. 108/2013), propisano je brisanje člana 48. odnosno ukinuto pravo na korišćenje poreskog kredita po osnovu nabavki osnovnih sredstava. I tada su članovi Unije poslodavaca Srbije ukazali na negativne posledice ove odluke gde država, umesto da stimuliše  kupovinu novih, savremenih  mašina, opreme, uređaja, preduzima mere koje otežavaju modernizaciju zastarelih proizvodnih i uslužnih kapaciteta privrede. 


Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *