Poslednji sastanak pred odluku o minimalnoj ceni rada za 2021.

pregovori - minimalna cena rada - 2021 unija poslodavaca srbije

Održivo rešenje, koje će uvažiti razumljivu želju sindikata da se zarada zaposlenih poveća, ali i realnu situaciju u privredi koja se našla na udaru pandemije koronavirusa – to je bio cilj pregovora o minimalnoj ceni rada za 2021. godinu, kojeg su zastupali članovi pregovaračkog tima Unije poslodavaca Srbije (UPS).

Dogovor za pregovaračkim stolom nije postignut. Poslednja prilika za dogovor je sednica Socijalno-ekonomskog saveta 14. septembra. Ako se dogovor o visini minimalne cene rada ne postigne, “završmu reč” daće Vlada Republike Srbije. Predsednik RS je najavio mogućnost da se “minimalac” poveća za 2.000 dinara.

U pregovorima o iznosu “minimalca” prvu reč uvek imaju predstavnici sindikata: njihov predlog bio je da minimalna cena bude jednaka iznosu minimalne potrošačke korpe koja iznosi oko 37.000 dinara, što bi trebalo da bude povećanje za oko 23% za iduću godinu.

UPS je sa punom pažnjom razmotrio i predlog Ministarstva finansija RS da se povećanje minimalne cene rada može kretati maksimalno u rasponu od 4% do 6%. Poslodavci su spremni da prihvate toliko povećanje uz predlog da se poveća i neoporezivi deo zarade tako da taj rast ne ugrožava poslovanje preduzeća.

Predstavnici poslodavaca, pregovarači UPS, izrazili su spremnost za kompromis, ali ne po svaku cenu.

Unija poslodavaca smatra da je moguće povećanje minimalne cene rada do 6%, koliko iznosi očekivani rast bruto društvenog proizvoda u 2021. godini, uz uslov da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća.

Ukratko, Unija poslodavaca je saglasna da povećanje minimalne cene rada bude najviše do 6% uz uslov da:

povećanje mora biti praćeno proporcionalnim uvećanjem neoporezivog dela zarade kao i smanjenjem poreza i doprinosa.

Poslednja prilika da se pregovorima dođe do dogovora o tome koliki će da bude “minimalac” za 2021. godinu je u ponedeljak, 14. septembra, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta.

Nakon sednice u Palati Srbija medijima će se obratiti predsedavajući SES i predsednik UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, ministar finansija Siniša Mali i ministar za rad Zoran Ðorđević.

Ako ni tada ne bude bio postignut dogovor, po zakonu, dan kasnije, 15. septembra, novu minimalnu cenu rada saopštava Vlada RS. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je već najavio mogućnost da minimalna cena rada bude povećana za 2.000 dinara, odnosno za nepunih 7%.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *