Otvoren Karijerni centar za osobe sa invaliditetom

Već deceniju Unija poslodavaca Srbije sarađuje i podržava aktivnosti Foruma mladih sa invaliditetom (FMI), organizacijom civilnog društva koja se bavi unapređenjem kvaliteta života i položaja u društvu osoba sa invaliditetom. 

Tokom duge saradnje pratili smo zajedno položaj mladih i pokušavali da kroz zajedničke napore pomognemo njihovo uključivanje na tržište rada. Forum mladih sa invaliditetom  osnovao je i Mrežu poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a trenutno pomaže organizovanje radne prakse u kompanijama kako bi im se omogućilo da steknu prva radna iskustva.

U okviru svečanosti povodom otvaranja Karijernog centra za osobe sa invaliditetom  u Beogradu predstavljene su aktivnosti i ciljevi njihovog projekta “Posao po meri” u sklopu kog je podržano formiranje karijernih centara za osobe sa invaliditetom u šest gradova – Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Valjevu i Nišu.

Kao socijalni partner Vladi, Unija poslodavaca Srbije je učestvovala u izradi Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, organizovala brojne konsultativne sastanke sa poslodavcima, analize i istraživanja, ali i upućivala brojne predloge za unapređenje politika, procedura i rada Fonda u koji poslodaci  uplaćuju sredstva za osobe sa invaliditetom ukoliko nisu u mogućnosti da ih zaposle.

Unija poslodavaca Srbije je tokom 2017. godine, uz tehničku i finansijsku podršku Međunarodne organizacije rada, sprovela projekat usmeren na podršku poslodavcima u zapošljavanju osoba sa invaliditetom (OSI).  U cilju podrške boljem međusobnom razumevanju i jačanju veza između poslodavaca i OSI, kreiranju radnih mesta dostupnih OSI i promociji inkluzivnog tržišta rada urađena je analiza trenutne situacije u pogledu zapošljavanja OSI  kao i vodič za poslodavce.

Vodič je namenjen prvenstveno poslodavcima i predstavlja sintezu pravnog okvira, praktičnih saveta i primera iz prakse kao pomoć poslodavcima u zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Polazeći od činjenice da su i poslodavci najpre osobe, rukovodili smo se i time da je i njima podjednako potrebna podrška da razumeju šta je invaliditet, koje vrste postoje i kako se osobe sa određenom vrstom invaliditeta mogu uklopiti u svakodnevne aktivnosti preduzeća. Ukoliko ste zainteresovani za vodič za poslodavce, budite slobodni da nas kontaktirate.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *