Okrugli sto AICESIS-a

Izazovi digitalnog doba okupirali su pažnju i Međunarodne asocijacije ekonomskih i socijalnih saveta i sličnih organizacija (AICESIS). Glavna tema plana rada za period 2021-2023 je definisana kao „Živeti u doba Interneta: izazovi koji nadolaze i potreba za rešenjima“ i u okviru nje je 25.05.2022. održan okrugli sto posvećen temi „Digitalna nejednakost kao faktor koji koči razvoj društva“.

Naime, sa uvođenjem poslovnih i državnih usluga putem Interneta, uz razvoj društvenih mreža, onlajn trgovine i onlajn obrazovanja, gotovo je nemoguće zamisliti poslovnu aktivnost i društvene komunikacije bez pristupa Internetu. Ovaj faktor je posebno bio očigledan tokom pandemije COVID-19 kada je održavanje individualne ekonomske i društvene aktivnosti u velikoj meri zavisilo od pristupa svakog pojedinca kvalitetnoj internet konekciji.

Kao rezultat, zemlje i regioni sa manje razvijenom internet infrastrukturom su kroz pandemiju prošli znatno teže. Ovi nalazi su posebno podvukli važnost doslednog promovisanja UN Održivog cilja 9 – Izgradnja otporne infrastrukture, promovisanje održive industrijalizacije i negovanje inovacije, koji treba da osiguraju jednaku mogućnost pristupa Internetu i različitim vrstama usluga svima kojima su potrebni.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, je član Upravnog odbora ove organizacije, a na ovom okruglom stolu Uniju je predstavljao Srđan Drobnjaković, direktor.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *