Kandidatura Miloša Nenezića je ponovo podržana od strane Upravnog odbora AICESIS

27. oktobra su održane sednice Upravnog odbora i Generalne skupštine Međunarodne asocijacije ekonomskih i socijalnih saveta i sličnih organizacija (AICESIS) u Abidžanu, pod predsedništvom Ekonomskog i socijalnog saveta Obale Slonovače. Zbog tekuće pandemije Covid-19, kao i dalje postojećih ograničenja za međunarodna putovanja, deo delegata je pratio sednice u online formatu, uključujući i srpsku stranu.

Budući da je ove godine istekao mandat Generalnog sekretara, zamenika Generalnog sekretara, članova Upravnog odbora i predsednika AICESIS-a, na sednicama Upravnog odbora i Generalne skupštine AICESIS-a su održani izbori za razoblje od 2021. do  2023. godine. Srbija je i dalje zastupljena u sastavu Upravnog odbora, a predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, je ponovo izabran za njegovog člana.

Takođe su izabrani novi Generalni sekretar AICESIS-a, Apostolos Ksirafis, koji je na čelu grčkog CESIS-a, i 4 zamenika Generalnog sekretara poštujući princip regionalne zastupljenosti. Naredne dve godine AICESIS-om će predsedavati Rusija, te je za predsednika izabrana Lidija Mihejeva, inače članica Borda u svojstvu sekretara Društvene komore RF.

Na sednici Generalne skupštine su predstavljeni izveštaji o radu i financijski izveštaj za 2019. i 2020. godinu. Predsedavajući je naglasio da se rad AICESIS-a 2019. i 2020. godine odvijao u vanrednim okolnostima uzrokovanim pandemijom Covid-19 u kojima nije bilo moguće održavati sastanke uz lično prisutstvo delegata. Međutim, AICESIS je preispitao i prilagodio način na koji okuplja svoje članove, kako bi im omogućio da razmenjuju informacije i nastave saradnju putem online aktivnosti.

Kad je finansijski izveštaj u pitanju, najveći izazov je i dalje neregularno plaćanje članarine od strane niza organizacija članica, iako je mehanizam koji je razvio generalni Sekretar uz pomoć svojih zamenika omogućio poboljšanje situacije u ovom području.

Na Sednici je potvrđena posvećenost saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO) i Ekonomskim i socijalnim savetom Ujedinjenih nacija (ECOSOC) kao i drugim međunarodnim organizacijama. Takođe je doneta odluka o prijemu u članstvo Međunarodnog frankofonskog socijalnog dijaloga (IFDS), kao pridruženog član AICESIS-a.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *