Objavljen Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala

Danas, 10. maja 2023. godine, u Službenom glasniku Republike Srbije, broj: 38/2023, objavljen je Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije, koji stupa na snagu 18. maja 2023. godine, a poslodavci na koje se odnosi imaju obavezu da svoja opšta akta (Kolektivni ugovor, odnosno Pravilnik o radu) i ugovore o radu zaposlenih, usaglase u roku od 90 dana.

Podsećamo da su ovaj kolektivni ugovor zaključili Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije i Unija poslodavaca Srbije, dana 20. aprila 2023. godine.

Poseban kolektivni ugovor je rezultat pregovora reprezentativnih socijalnih partnera, sa ciljem uvažavanja interesa biznisa i očuvanja konkurentnost nacionalne privrede i poslodavaca koji svoju delatnost obavljaju u oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala, uz kreiranje kvalitetnih poslova i očuvanje dostojanstva na radu zaposlenih.

Kolektivnim ugovorom su uređena prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih i poslodavaca u oblasti građevinske industrije koja je, zajedno sa poljoprivredom, pokretač privrede i ima značajan doprinos bruto domaćem proizvodu Srbije.

Za razliku od perioda pre desetak godina, danas se u čitavoj državi ulaže u velike infrastrukturne projekte,  a intenzivna je izgradnja stambenih i nestambenih objekata. Posla ima dosta, u građevinarstvu je radno angažovano oko 30% zaposlenih, ali nedostaju kvalifikovani radnici, poput armirača, vodoinstalatera, majstora za sisteme grejanja, zidara, električara, vozača. S toga, socijalni partneri, zajedno sa državom treba zajedničkim snagama da reše ovaj problem, a jedan od načina je i ubrzana reforma obrazovanog sistema u skladu sa potrebama privrede i društva, kao i popularizacija zanimanja u ovoj oblasti.

Takođe, ovom prilikom ukazujemo da poslodavci sa svoje strane očekuju da svaki propis, pravilnik i standard u oblasti građevinarstva bude što jasniji i jednostavniji, da bi ga razumeli i pravilno primenili, a procedure za izdavanje građevinskih dozvola ubrzane, transparentnije i jednostavnije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *