Zaključen poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije

Unija poslodavaca Srbije i Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala , zaključili su danas, 20. aprila 2023. godine, Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije. Kolektivnim ugovorom su uređena prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih i poslodavaca u oblasti građevinarstva koje je, zajedno sa poljoprivredom, pokretač privrede.

PKU su potpisali predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković, i predsednik Sektora građevinarstva, industrije građevinskog materijala i stambene industrije Unije poslodavaca Srbije Veselin Ražnatović.

Oni su istakli da je ovo prvi kolektivni ugovor u realnom sektoru potpisan u ovoj godini i da predstavlja dobar model saradnje sindikata i poslodavaca i dobar primer razvoja socijalnog dijaloga. On je rezultat pregovora reprezentativnih socijalnih partnera, sa ciljem da se podstakne konkurentnost nacionalne privrede i poslodavaca koji svoju delatnost obavljaju u oblasti građevinrastva i industrije građevinskog materijala, uz kreiranje kvalitetnih poslova i očuvanje dostojanstva na radu zaposlenih.

Za razliku od perioda pre desetak godina, danas se u čitavoj državi ulaže u velike projekte,  a stanogradnja je u ekspanziji. Posla ima dosta, ali nedostaju kvalifikovani radnici, poput armirača, vodoinstalatera, majstora za sisteme grejanja, zidara, električara, vozača. Iz tog razloga socijalni partneri, zajedno sa državom, treba zajedničkim snagama da reše ovaj problem a jedan od načina je i ubrzana reforma obrazovanog sistema u skladu sa potrebama privrede i društva, kao i popularizacija zanimanja u ovoj oblasti.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *