Nova promena u načinu evidentiranja podataka na fiskalnim računima

Unija poslodavaca Srbije, obaveštava poslodavce, obveznike fiskalizacije, da je od danas 13.05. 2022. godine, ponovo promenjen način evidentiranja podatka o načinu plaćanja na fiskalnim računima. Podsećamo da ovo nisu prve izmene Pravilnika te da je isti od marta 2021. godine, kada je izvorno donet, u više navrata menjan.

Naime, Ministar finansija je 12.05.2022. godine, doneo Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o vrstama fiskalnih računa, tipovima transakcija, načinima plaćanja, pozivanju na broj drugog dokumenta i pojedinostima ostalih elemenata fiskalnog računa.

Poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o fiskalnim računima, najveći broj obveznika fiskalizacije se praktično vraća prvobitnom rešenju kojim je bilo predviđeno da se plaćanje instant transferom odobrenja na prodajnom mestu, platnom karticom i čekom označava zasebnim načinima plaćanja koja ne pripadaju kategoriji „gotovina“.

Gotovinom će se i dalje označavati plaćanje instant transferom odobrenja na prodajnom mestu, platnom karticom i čekom samo u slučaju prometa koji obavljaju obveznici fiskalizacije koji vrše promet usluge predaje hrane i pića za konzumaciju na licu mesta u smislu propisa kojim se uređuje porez na dodatu vrednost i promet hrane i pića koji se vrši u objektu pekare.

Ovo sve je dokaz da je Unija poslodavaca Srbije osnovano tražila da se primena Zakona zbog potrebe prilagođavanja dodatno odloži, te da se u tom roku privrednici ne kažnjavaju.  Ukazali smo da su brojni propisi u vezi sa ovim Zakonom doneti neposredno pre početka primene Zakona, kao i na činjenicu da je na tržištu  manjak fiskalnih kasa, dok softverska rešenja za određene delatnosti nisu adekvatna. Na ove kao i na druge probleme u vezi sa primenom Zakona pogledajte ovde.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *