Inicijativa za prevazilaženje problema u vezi sa e-fiskalizacijom

Unija poslodavaca Srbije se obratila Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, tražeći da se rok za primenu Zakona o fiskalizaciji prolongira, dok se za to ne steknu tehnički i drugi uslovi neophodni za njegovu punu primenu.

Poslednjih dana, Uniji su se javili mnogobrojni poslodavci, ali i cele grupacije privrede, ukazujući na ozbiljan problem nedostatka fiskalnih kasa na tržištu, odnosno nepostojanja adekvatnih  hardverskih i softverskih  rešenja za elektronske fiskalne uređaje, ali i na problem sa novim podzakonskim aktima koji su donešeni neposredno pre početka primene Zakona.

Poslodavci ističu da ostavljeni period za prilagodavanje nije bio dovoljan, s obzirom na to da je tehnička dokumentacija za ESIR menjana i da su poslednje izmene koje se tiču avansnih računa uvedene tek u martu 2022.godine. Takođe, prve fiskalne kase su bile dostupne početkom godine.

Jedan od glavnih problema nastao je na relaciji poslodavaca sa kompanijama za nabavku fiskalnih kasa koji kasne sa dostavljanjem istih. Svi navedeni problemi su doveli do situacije da veliki broj pravnih lica nije fiskalizovan u skladu sa novim modelom fiskalizacije, a kako ne bi kršili Zakon primorani su da obustave svoj rad, zatvaraju svoje kompanije usled čeka trpe velike finansijske gubitke što može uticati na radnopravni status zaposlenih.

U inicijativi je istaknuto da treba uzeti u obzir činjenicu da su privredni subjekti-obveznici fiskalizacije, bili odgovorni i na vreme preuzeli sve neophodne aktivnosti kako bi u zakonskom roku došli do novih fiskalnih kasa.  

Sve ove činjenice ukazuju da zakonski rok od šest meseci za prilagođavanje inovativnom sistemu fiskalizacije, nije na pravi način promišljen i određen, te da su poslodavci, bez svoje krivice, dovedeni u pat poziciju.

Sagledavajući apsolutni značaj e-fiskalizacije, molimo da se nađe način za odlaganje primene Zakona te da se ne sankcionišu privredni subjeki koji iz tehničkih i drugih objektivnih razloga nisu trenutno u situaciji da počnu sa novim sistemom fiskalizacije i da im se omogući obavljanje delatnosti putem postojećih fiskalnih uređaja.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *